Zasiłek opiekuńczy na zdrowe dziecko do lat 8 po porodzie

• Autor wątku Autor wątku Lilkens2019
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lilkens2019

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Prosiłbym bardzo o odpowiedź na moje pytanie.

Żona jest w ciąży i termin porodu jest wyznaczony na połowę grudnia. Jesteśmy rodzicami w tej chwili rocznego dziecka (zdrowego).
Ponieważ przy pierwszej ciąży pojawiły się komplikacje, które zakończyły ciążę lekko przed czasem, żona zaraz po zakończeniu urlopu rodzicielskiego dostała L4 na czas trwania ciąży.
Z tego powodu, chciałbym iść na urlop opiekuńczy na zdrowe dziecko do lat 8 (60 dni od połowy października do połowy grudnia). Chciałbym zaznaczyć że mieszkamy sami i nie ma innej osoby która mogłaby się zaopiekować dzieckiem a ja pracuję na pełny etat.
Po porodzie chciałbym skorzystać z 2 tyg. urlopu ojcowskiego lub wypoczynkowego do końca roku.
Czy jest możliwość, abym w nowym roku skorzystał znowu z 60 dni urlopu opiekuńczego na zdrowe dziecko, po porodzie?
Na stronie ZUSu znalazłem taką informację, że taki zasiłek przysługuje kiedy:
"poród lub choroba Twojego małżonka lub rodzica Twojego dziecka, którzy stale opiekują się dzieckiem, a poród lub choroba uniemożliwia tę opiekę,"
Jeśli przysługuje to jakie dokumenty byłyby potrzebne? Akt urodzenia? Wypis matki ze szpitala?

Dziękuję i pozdrawiam,

Powrót