Zasiłek opiekuńczy po urodzeniu dziecka (ZUS odmówił)

• Autor wątku Autor wątku michal.115
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal.115

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry wszystkim.
Mieszkamy sami z dziewczyną w wynajmowanym mieszkaniu. Dziewczyna pracuje na podstawie umowy o pracę. Ja Pracuję za granicą na podstawie polsko-niemieckiej umowy o pracę (firma jest zarejestrowana w Polsce, ale wszystkie składki odprowadzane są w Niemczech, więc podlegam pod ich system podatkowy). Dodatkowo mam zarejestrowaną własną jednoosobową działalność w Polsce, z której chwilowo nie mam przychodów (jedyne przychody posiadam z umowy o pracę). Po urodzeniu dzieciaka dostałem tydzień opiekuńczego ponieważ mieszkamy sami i trzeba było zaopiekować się młodą mamą. Poszedłem z zaświadczeniem do ZUSu
i najpierw dowiedziałem się, że nie przysługuje mi nic, ponieważ pracuję w Niemczech i tam muszę się starać o pieniądze. Idąc tym tokiem myślenia zadzwoniłem do AOK, by zapytać czy i co mi przysługuje. Kobieta po drugiej stronie słuchawki poinformowała mnie, że pani w ZUSie powinna zmienić pracę, ponieważ nie ma pojęcia o obowiązującym prawie i opiekuńczy należy mi się z ubezpieczenia mojej dziewczyny. Wróciłem do ZUSu. Postawiłem sprawę jasno, że oficjalnie chcę złożyć dokumenty w sprawie zasiłku. Po około tygodniu dostałem list polecony, że przyznają mi zasiłek, tylko muszę dosłać wypełniony druk z3-b. Wypełniłem, pojechałem do urzędu i... dowiedziałem się, że zasiłek mi nie przysługuje, ponieważ nie opłacam dodatkowego ubezpieczenia.

Jak to jest z tym zasiłkiem w takiej sytuacji, należy mi się czy nie? ZUS robi wszystko by nie zapłacić, ale pieniędzy to wie gdzie szukać jak coś się nie zgadza... Dziękuję za odpowiedzi.

Żeby otrzymać zasiłek opiekuńczy z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej musiałby Pan opłacać składkę na ubezpieczenie chorobowe.
"opiekuńczy należy mi się z ubezpieczenia mojej dziewczyny" - nie wiem o czym mówi Pani z AOK, to ona chyba powinna zmienić pracę

Powrót