Zasiłek opiekuńczy związany z opieką nad dzieckiem do lat 3

• Autor wątku Autor wątku amator_84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amator_84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry wszystkim,

Będę bardzo wdzięczny za poradę w sprawie mogącej stanowić niezłe wyzwanie intelektualne dla prawnika.

Przebywam za granicą wysłany do pracy przez polską instytucję. Składki na ubezpieczenie społeczne, zdrowotne i podatki w całości opłacam w Polsce. Zatrudniam za granicą (poza UE) nianię. W związku z jej chorobą chciałem wystąpić o zasiłek opiekuńczy bo nie mam z kim zostawić 2 letniego dziecka. Mój pracodawca odmówił mi zasiłku stwierdzając, że niania nie została zgłoszona do ZUS.

Moje pytania są następujące:
- czy pracodawca lub ZUS mogą zakwestionować moje prawo do zasiłku argumentując to tym, że niania nie została zgłoszona do ZUS (nie mieszka ani nie pracuje w Polsce, jest obywatelką innego państwa, pomiędzy nią a Państwem Polskim nie występuje żadna zależność).
- jak technicznie miałbym ją zgłosić do ZUS skoro jako cudzoziemiec nie pracuje w Polsce, a tym samym nie ma prawa pobytu i zezwolenia na pracę w Polsce
- dlaczego moje prawo do zasiłku (płacę składki i to de facto ja mam problem) uzależnia się od zarejestrowania w Polsce osoby trzeciej, obywatela innego państwa, nie przebywającego w Polsce i nie mającego z naszym krajem nic wspólnego.
- czy mój pracodawca żądając jej zwolnienia lekarskiego powinien z nią podpisać klauzulę RODO.
- czy sytuacja w której się znalazłem nie stanowi dyskryminacji wobec osób posyłających dzieci do przedszkoli i składających jedynie oświadczenie o zamknięciu przedszkola (itp.) bez konieczności udowodnienia prawdziwości swojego oświadczenia (co więcej wg najnowszych zmian mogą nie posyłać dzieci nawet jeśli placówka oświatowa jest otwarta).

Z góry dziękuję Państwu za pomoc i odpowiedzi.
- czy

przepis jest jasny - warunkiem jest zawarcie umowy uaktywniającej z nianią - tylko wówczas masz prawo do zasiłku opiekuńczego

Dzięki za odpowiedź, a czy tę umowę mogą zawrzeć z ob. innego państwa poza Polską? Jak mam to zrobić? A może po prostu moja sytuacja z automatu uniemożliwia mi skorzystanie z tego prawa?

Ostatnia edycja:
Powrót