Zasiłek pielęgnacyjny na niepełnosprawne dziecko

• Autor wątku Autor wątku MamaMichałka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MamaMichałka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

23 czerwca mój 11-sto miesięczny synek otrzymał orzeczenie o niepełnosprawności (wniosek o orzeczenie złożyłam 26 kwietnia), w orzeczeniu napisane jest, że niepełnosprawność powstała od urodzenia.
Bardzo proszę o odpowiedź od kiedy zostanie wypłacony zasiłek pielęgnacyjny?

Najmocniej dziękuję
Mama Michałka

a złożyła Pani wniosek o przyznanie zasiłku?

ustawa o świadczeniach rodzinnych
Art. 24. 1. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się na okres zasiłkowy, z wyjątkiem świadczeń, o których mowa w art. 9 i art. 14-17.
2. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu zasiłkowego.
2a. Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego lub świadczenia pielęgnacyjnego, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.

Ostatnia edycja:
Najmocniej dziękuję za odpowiedź, o zasiłek już złożyłam- czy dobrze rozumiem, że otrzymam od dnia złożenia wniosku (26 kwiecień)?
To, że dziecko jest niepełnosprawne od urodzenia (do czasu złożenia wniosku, zbieraliśmy dokumentację medyczną- dziecko było w szpitalu, operowane, rehabilitowane itd) i to, że datuję się niepełnosprawność w orzeczeniu od urodzenia, nie uprawnia nas do ubiegania się o zasiłek od urodzenia, mimo tego, że dziecko wymagało od zawsze szczególnej opieki i nakładów finansowych?

Powrót