Zasiłek pielęgnacyjny z MOPS a dodatek pielęgnacyjny z ZUS

• Autor wątku Autor wątku Becia Beti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Becia Beti

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam....jestem opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej przebywającej w DPS-ie....od 1 marca br. Na osobę ubezwłasnowolnioną mam przyznany na stałe zasiłek pielęgnacyjny przez MOPs w wysokości 215.84 zł... Wypłatę za miesiąc - marzec, kwiecień, Maj, czerwiec miałam na konto bankowe wypłacane co miesiąc do 20 każdego dn.miesiaca....W tym tygodniu dostałam decyzję z ZUSu o przyznaniu dodatku pielęgnacyjnego na tą osobę ubezwłasnowolnioną od dnia 1 czerwca br w wysokości 239.66 zł i spłatę od tego dnia przyznania dostanę dopiero we wrześniu wraz z emeryturą ...MOPS o przyznaniu decyzji o dodatku z ZUS został poinformowany oraz by już nie wypłacali zasiłku pielegnacyjnego...Rozumiem, iż zasiłku z MOPS od tego miesiąca nie będę miała wypłacanego... Jak to się ma do zwrotu tego zasiłku do MOPS, gdyż wyczytałam iż powinno się go w całości zwrócić, a zostałam poinformowana przez panią w okienku, iż nie muszę go zwracać .... I proszę mi powiedzieć czy z dodatku pielęgnacyjnego, który będzie wypłacany od chwili obecnej przez ZUS będzie odciągane 70% dochodu na rzecz(pobyt) w DPS-ie tak jak z zasiłku wypłacanego z MOPSu czy będzie wypłacane w całości ....

Powrót