Zasiłek pielęgnacyjny

• Autor wątku Autor wątku KarolGr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KarolGr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
Jestem osobą niepełnosprawną i od 2miesięcy mieszkam w Niemczech. W Polsce stale pobieram zasiłek pielęgnacyjny. Wystąpiłem w Niemczech o zasiłek dla osób niepełnosprawnych. I teraz nasuwa mi się pytanie: czy będąc za granicą mogę pobierać zasiłek pielęgnacyjny z Polski (jeszcze nie przyznano mi zasiłku w Niemczech). Jeśli nie, czy jest jakaś ustawa na to? (Nie mogę znaleźć artykułu).

Serdecznie dziękuję za pomoc i wskazówki

warunkiem pobierania świadczenia jest miejsce zamieszkania w Polsce - ustawa o świadczeniach rodzinnych

W Niemczech nie ma zasilku dla niepelnosprawnych. Jest jedynie zasilek pielegnacyjny, o który mozna ubiegac sie po 2 latach czlonkowstwa i wplat do kasy pielegnacyjnej, przy kasie chorych. Aby otrzymac zasilek pielegnacyjny, trzeba miec stopien pielegnacji 2- 5. Grupa 1 to jedynie mozliwosc otrzymania doplaty w wysokosci 125 E miesiecznie za np pomoc domowa, czy cotygodniowa kilkugodzinna opieke zorganizowana badz prywatna.

Niepelnosprawni maja mozliwosc odpisania od podatku pewnej sumy- zalezny od stopnia niepelnosprawnosci- czy zajales sie juz ta sprawa? Polskie orzeczenie w Niemczech nie liczy sie. Warto tez wiedziec, ze stopien niepelnosprawnosci nie jest przydzielany na diagnoze- czy nawet kilka- lecz na niedogodnosci, przeszkody w zyciu z powodu choroby, trzeba wiarygodnie przedstawic niesprawnosc. Urzad zajmujacy sie tym to Versorgungsamt, a podania otrzymasz w ratuszu/ gminie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Agnieszka3M mozna dopani napisać gdzies indziej czy tylko forum?
Bo mam sprawę do pani

Powrót