M
Monica Green
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam.Jestem zatrudniona w UK od 8 lat.Przez te lata harowalam jak szalona,nocki,dniowki,zadnych zwolnien,wciaz dodatkowe dyzury.W zeszlym roku zaczelam miec powazne problemy zdrowotne.Ze strony angielskiego GP zero pomocy, jedyne co udalo mi sie cudem wyblagac to podstawowa morfologia,zalecenie rezygnacji z pracy nocnej i tydzien zwolnienia.Poniewaz nadal czulam sie fatalnie- wzielam 2 tygodnie urlopu, liczac na to,ze jakos dojde do siebie.Wrocilam do pracy, ograniczylam godziny ale nadal po 6 godzinach pracy wracalam do domu tak wykonczona, ze musialam lezec przez kilka godzin plackiem zeby dojsc do siebie...Wzielam znow urlop i pojechalam do Polski liczac na to,ze tu predzej uda mi sie uzyskac jakas pomoc.W czasie pobytu w Polsce moj stan pogorszyl sie na tyle,ze przestalam byc w stanie normalnie funkcjonowac.Lekarze nie mogli znalezc przyczyny mojego zlego samopoczucia, wiec zdiagnozowali depresje na ktora leczyli mnie bezskutecznie przez pare miesiecy (przez ten czas przesylalam polskie zwolnienia do UK, w mojej pracy byly one bez problemu respektowane).Nie czulam sie przygnebiona, moje objawy byly czysto fizycze- totalny brak sil,zawroty glowy,bardzo przyspieszona akcja serca po minimalnym wysilku.Mialam przekonanie,ze przyczyna moich problemow tkwi gdzie indziej.W tym miesiacu udalo mi sie wreszcie uzyskac diagnoze- okazalo sie,ze cierpie na niezbyt znana zarowno w Polsce jak i UK chorobe o nazwie POTS.Zaczelam leczenie ale lekarz uprzedzil mnie,ze jest to choroba przewlekla ze stanami poprawy i zaostrzen objawow.Moje pytanie brzmi nastepujaco
oniewaz wlasnie minelo 28 tygodni w czasie ktorych angielski pracodawca wyplacal mi sick pay- co moge teraz zrobic jesli moj obecny stan nie pozwala mi nie tylko na prace ale nawet na podroz samolotem ktora umozliwilaby stawienie sie na jakiejs kontroli lekarskiej w UK.Czy moge ubiegac sie o jakis zasilek w UK(jaki?) na podstawie zaswiadczen od polskich lekarzy?