Zasiłek po wyrejestrowaniu - czy przysługuje?

• Autor wątku Autor wątku jeff_lbn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jeff_lbn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
Od 28.03.2014 mam prawo do zasiłku w wysokości 100%. Ostatnio dostałem przelew za 2 dni (do końca miesiąca) ok. 80zł. Drugim przelewem 10.05.2014 powinno wpłynąć 100% zasiłku i tu mam pytanie. Czy jeżeli wyrejestruję się z Urzędu Pracy 28.04 lub kilka dni później bo prawdopodobnie podpiszę umowę to dostanę zasiłek za kwiecień albo jakiś jego procent czy nie będzie mi się nic należało?

Powinnaś dostać zasiłek za 27 dni czyli za czas w jakim przysługiwał Ci zasiłek dla bezrobotnych. Od momentu wyrejestrowania z UP czyli od 28.04 tracisz na okres 120 dni prawo do zasiłku. Od decyzji można się odwołać do Marszałka Województwa w terminie do 14 dni.

Adik860 napisał:
Od momentu wyrejestrowania z UP czyli od 28.04 tracisz na okres 120 dni prawo do zasiłku. Od decyzji można się odwołać do Marszałka Województwa w terminie do 14 dni.
Co Ty za bzdury wypisujesz? Jakie 120 dni? W przypadku utraty statusu bezrobotnego z powodu podjęcia pracy nie ma żadnej karencji.
I w ogóle po co ma składać odwołanie, skoro podejmie pracę?
A tak na marginesie to odwołanie składa się do wojewody, a nie do marszałka województwa.

jeff_lbn napisał:
Czy jeżeli wyrejestruję się z Urzędu Pracy 28.04 lub kilka dni później bo prawdopodobnie podpiszę umowę to dostanę zasiłek za kwiecień albo jakiś jego procent czy nie będzie mi się nic należało?
Dostaniesz za kwiecień... w kwocie proporcjonalnej do okresu posiadania statusu bezrobotnego w kwietniu.

Słusznie 120 dni jest od momentu gdy urząd wyrejestruje bezrobotnego z uwagi na np niestawiennictwo .... mój błąd.

A co do odwołaniu napisałem to na wypadek gdyby bezrobotna nie zgodziła się z decyzją ...bo taki ma prawo prawda?
Równie mógłbym zapytać po co zasiłek skoro podejmuje prace?

Adik860 napisał:
A co do odwołaniu napisałem to na wypadek gdyby bezrobotna nie zgodziła się z decyzją ...bo taki ma prawo prawda?
Prawo tak, ale szans żadnych... nie w przypadku podjęcia pracy. Nie ma opcji, aby świadczyć pracy i jednocześnie pobierać zasiłku dla bezrobotnych, dlatego złożenie takiego odwołania jest pozbawione sensu.
Zwracam uwagę, że odwołanie rozpatruje urząd wojewody, nie marszałkowski.

Ostatnia edycja:
A czy przy wyrejestrowaniu np. 28 kwietnia do kiedy będę ubezpieczony? Do końca tego miesiąca czy przez kolejny miesiąc?

Chodzi mi o to, że jestem bezrobotny i pobieram zasiłek. 10 maja chciałbym wyjechać do Niemiec na prace sezonowe. Do tego jest mi potrzebne zaświadczenie z ZUS o niepodleganiu ubezpieczeniom społecznym. Czy żeby zdobyć takie zaświadczenie muszę najpierw wyrejestrować się z Urzędu Pracy? Jeśli tak to czy po wyrejestrowaniu, tego samego dnia mogę złożyć wniosek w ZUS o takie zaświadczenie?

Powrót