Zasiłek pogrzebowy, a renta rodzinna.

• Autor wątku Autor wątku kmlx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kmlx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam wszystkich użytkowników forum.

Będzie to mój pierwszy post na forum, ponieważ chciałbym znaleźć odpowiedzi na parę nurtujących mnie pytań w sprawie renty rodzinnej. Zmarł mi ojciec. Niestety nie otrzymał zasiłku pogrzebowego na siebie, musiał zostać pobrany od jego mamy. Przepracował z drobnymi przerwami około 32 lata, opłacając tym samym składki. Pracował do 2007 roku, później nigdzie nie pracował. Nie miał renty ze względu na jego stan zdrowotny. Przez 11 lat pobierałem alimenty, przez ostatnie 1,5 roku z funduszu alimentacyjnego.

Czy nieotrzymanie zasiłku pogrzebowego jest jednoznaczne z nieotrzymaniem renty? Czy jest jakaś szansa na przyznanie renty rodzinnej na podstawie przepracowanych lat pracy ? Czy istnieje czasowy wskaźnik dotyczący opłacania składek przez ojca, działający wstecz od daty jego śmierci a warunkiem przyznania renty rodzinnej ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Przez ostatnie 10 lat nie podlegał co najmniej przez 5 lat ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu ,więc dlatego zasiłek pogrzebowy został pobrany ze składek jego mamy.

Zgłoś się do ZUS tam udzielą Ci informacji w sprawie renty po ojcu

Mam pytanie w sprawie ubiegania się o renty. Jeśli nie ma tzw. kapitału początkowego, to należy udowadniać 25 lat pracy ?

Po prostu zapytaj w ZUSie.

Powrót