Zasiłek pogrzebowy, raz jeszcze

• Autor wątku Autor wątku mtkk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mtkk

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witajcie mam pytanko gdyż sprawa nie jest dla mnie do końca jasna.
Moja mama opiekuje się siostrą swojej mamy. Ciocia nie ma rodziny o której jest mowa odnośnie osób którym przysługuje pełen zasiłek pogrzebowy. Ale ostatnio pani w Urzędzie Gminy mówiła że jeśli mama zostałaby prawnym opiekunem cioci to wtedy zasiłek pogrzebowy przysługiwałby jej w pełnej wysokości.

Chciałem was spytać czy to prawda bo nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat.

Pozdrawiam

I nie znajdziesz, bo nie ma takiego przepisu.
Zasiłek pogrzebowy w pełnej wysokości przysługuje jedynie dzieciom, wnukom, rodzeństwu, rodzicom, małżonkowi.

No właśnie czytałem informacje ze strony ZUS. Dlatego również pytam bo nijak nie potrafię uzasadnić wypowiedzi tej pani. A czy wnosi jakąś różnicę że ciocia ma emeryturę z ZUS-u a mama opłaca KRUS?

Mam inne pytanie ile może Państwo (Prokuratura) trzymać szczątki kośći człowieka w instytucie badań sądowych który znajduję się w Krakowie czy jest jakaś ustawa jakieś terminy kiedy można zrobić pochówek są terminy ??

Wszystko zależy od czynności, które ma wykonać organ sledczy. Samo przez się rozumie, ze nie może być żadnych ograniczeń czasowych. I dlaczego w każdej sprawie powinna odrazu istnieć ustawa? Przecież wystarczy zwykła logika!

Szanowna Moreno!
Zasiłek pogrzebowy jest wypłacany w pełnej wysokości KAŻDEJ osobie, ktora zorganizowała i opłaciła pochówek zmarłego posiadającego uprawnienia do tego zasiłku.
Do uprawnień osoby, dla której w razie śmierci zostanie wypłacony rzeczony zasiłek, są "przepisane" członkowie rodziny. Ich listę określa ustawa.
W przypadku śmierci każdego z tych członków wysokość zasiłku jest niezmienna. Pytającego chyba interesowały te kwestie.

natalie-s1959 napisał:
Szanowna Moreno!
Zasiłek pogrzebowy jest wypłacany w pełnej wysokości KAŻDEJ osobie, ktora zorganizowała i opłaciła pochówek zmarłego posiadającego uprawnienia do tego zasiłku.

Interesujące... to np. sąsiad, jeżeli pokryje koszty pogrzebu otrzyma pełny zasiłek pogrzebowy? Raczej wątpię :) Osoba obca otrzyma zasiłek pogrzebowy, ale do wysokości poniesionych kosztów udokumentowanych rachunkami.
Nie pisz więc, że KAŻDEJ. To wprowadza w błąd.

Ostatnia edycja:
Powrót