Zasiłek pogrzebowy

• Autor wątku Autor wątku marcin123455
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin123455

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam.
mam pytanie:
W tym roku mojemu ojcu zmarł brat. Brat był ubezpieczony w ZUS-ie do 2007 roku. od 2007 r. był osobą bezrobotną. W chwili śmierci nie był ubezpieczony. Dodatkowo w latach 90-tych pobierał rentę ze względu na stan zdrowia. Mój ojciec jest ubezpieczony w KRUS-ie i pokrył koszty pogrzebu w całości. Czy przysługuje mu prawo do zasiłku pogrzebowego, jeśli tak to od jakiej instytucji i w jakiej kwocie?
z góry dziękuję za odpowiedz.

Zgodnie z przepisami ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników zasiłek pogrzebowy przysługuje osobie, która poniosła koszty pogrzebu po śmierci:

1. ubezpieczonego, nie wyłączając osoby podlegającej tylko ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu,
  2. uprawnionego do emerytury lub renty z ubezpieczenia,
  3. członka rodziny osoby, o której mowa w pkt 1 lub 2, pozostającego na jej utrzymaniu i spełniającego warunki do renty rodzinnej,
  4. osoby, która w dniu śmierci nie miała ustalonego prawa do emerytury lub renty z ubezpieczenia, lecz spełniała warunki do jej przyznania i pobierania.
Członkami rodziny, o których mowa w pkt 3, są:

• dzieci własne, dzieci drugiego małżonka oraz dzieci przysposobione,
  • wnuki, rodzeństwo i inne dzieci,
  • małżonek (wdowa, wdowiec),
  • rodzice, w tym również ojczym i macocha oraz osoby przysposabiające,
Z powyższego wynika, że brak jest podstaw do wypłaty zasiłku pogrzebowego przez KRUS, gdyż brat nie jest wymieniony jako członek rodziny.
Także ZUS nie ma podstaw do wypłaty tego zasiłku, gdyż bezrobotny bez prawa do zasiłku nie jest ubezpieczony "społecznie", ma tylko ubezpieczenie zdrowotne uprawniające do bezpłatnej opieki lekarskiej.

to brat mojego ojca nie jest członkiem mojej rodziny ???

a rodzeństwo to nie brat ??

To znaczy nie ma szans na jakikolwiek zasiłek ??? nawet z tego tytułu ??

(wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z 13 lutego 2003 r., sygn. akt III AUa 1552/01, opubl. w OSA 2003/10/38 )
W razie śmierci osoby, która nie została wymieniona w art. 77 ust. 1 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. Nr 162, poz. 1118 ze zm.), temu, kto pokrył koszty jej pogrzebu, nie przysługuje zasiłek pogrzebowy przyznany na podstawie przepisów ww. ustawy.Osoba która pokryła koszty pogrzebu, moze zwrócić sie o ich zwrot do gminy (wyrok SA w warszawie z dnia 13 lutego 2003 r., II AUa 1552/01,OSA 2003,z. 10, poz 38 ).

Może zwrócić się, to nie znaczy że otrzyma jakąś pomoc. Próbować można. Cytowany wyrok nie jest wiążący dla gminy.

ok... a poza tym na nic wiecej nie mogę liczyć ?? chciałem dodać ze zmarły prowadził działalność gospodarczą przed śmiercią

zmarły prowadził działalność gospodarczą przed śmiercią
To musiał być ubezpieczony (o ile ta działalność była legalna).
Dlaczego dopiero teraz Pan o tym pisze?
O czym jeszcze Pan nie napisał? Bo szkoda mego czasu.

Janusz M. napisał:
Dlaczego dopiero teraz Pan o tym pisze?
.

nie znam sie na tym wszystkim piszę w imieniu mojego ojca...

Działalność była legalna...ojciec ma dokument rejestracji działalności gospodarczej (2003r), w 2008 odprowadzał podatek vat na co ojciec tez ma faktury... w zusie powiedzieli mojemu ojcu ze składki przestały wpływać w 2007 i uznano go jako nieubezpieczonego

O ile brat ojca zaprzestał opłacania składek do ZUS, a działalności nie wyrejestrował, to oczywiście że utracił ze swej winy ubezpieczenia.
W takim przypadku nie ma co liczyć na jakiś zwrot kosztów pogrzebu.
Spadkobiercom radziłbym albo przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, albo odrzucić (aby nie płacić ewentualnych zadłużeń).

ok wielkie dzięki za odpowiedz i zainteresowanie :) raczej więcej pytań nie mam...

Powrót