M
mucha_89
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Mam pytanie odnośnie świadczenia przedemerytalnego. Mój tato urodzony w maju 1956roku, ma skończone 62lata i ma 36lat pracy oraz prawie 3lata płatnego zasiłku dla bezrobotnych. W lipcu tego roku stracił pracę z powodu śmierci pracodawcy, taki też jest powód rozwiązania umowy na świadectwie pracy. U tego pracodawcy nieprzerwanie pracował na pełny etat przez ostatnich kilka lat. Z winy rodziny pracodawcy świadectwo pracy wystawione z dniem 01.08.2018 tato otrzymał dopiero 20.08.2018. Zarejestrował się w urzędzie pracy jako bezrobotny dnia 21.08.2018. Czy w przypadku posiadania stażu pracy ponad 35lat i osiągniętego wieku 62lata, jeśli stosunek pracy ustal z powodu śmierci pracodawcy, tato może po 6miesiacach zasiłku dla bezrobotnych starać się o zasiłek przedemerytalny? Niestety w urzędzie pracy powiedziano mi że tato musi gdzieś się zatrudnić na pol roku i rozwiązanie umowy o pracę musi być z przyczyn ekonomicznych, likwidacja stanowiska pracy itp. Na stronie zusu znalazłam informacje :
wój stosunek pracy został rozwiązany z przyczyn dotyczących zakładu pracy w rozumieniu ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, jeśli:stosunek pracy wygasł z powodu śmierci pracodawcy lub w wyniku przejścia zakładu pracy albo jego części na innego pracodawcę, który nie zaproponował nowych warunków pracy i płacy.
Czy to oznacza że jest szansa na świadczenie przedemerytalne jeśli stosunek pracy ustal z powodu śmierci pracodawcy?
Jeśli w urzędzie podają informacje ze nie, czy udać się do zusu?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.
wój stosunek pracy został rozwiązany z przyczyn dotyczących zakładu pracy w rozumieniu ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, jeśli:stosunek pracy wygasł z powodu śmierci pracodawcy lub w wyniku przejścia zakładu pracy albo jego części na innego pracodawcę, który nie zaproponował nowych warunków pracy i płacy.
Czy to oznacza że jest szansa na świadczenie przedemerytalne jeśli stosunek pracy ustal z powodu śmierci pracodawcy?
Jeśli w urzędzie podają informacje ze nie, czy udać się do zusu?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.