Zasiłek przedemyrytalny

• Autor wątku Autor wątku zofia57
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zofia57

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam moje pytanie jak w temacie. A tak dosłownie to chodzi o moją mamę. Moja mama od kilku lat pobiera zasiłek przedemerytalny ,jednocześnie dorabia sobie za granicą( na czarno) jak zresztą większość ludzi ( z czegoś trzeba żyć ), w domu jest ok. 5 tyg. w roku (oczywiście 2 tyg na ś więta ,3 na wakacje +- ).Niestety uprzejmi ludzie z sąsiedztwa coraz głośniej ten fakt komętują, moje pytanie jest takie... Czy dzięki życzliwości innych moja mama może stracić zasiłek przedemerytalny tylko dlatego że innym przeszkadza to iż jej się lepiej powodzi??? Przecież nie kradnie tylko ciężko zasuwa na to co ma. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.

Pozdrawiam

Wystarczy, że życzliwy doniesie do urzędu skarbowego ....

PS. Proszę nie uważać się za "większość" i nie wypowiadać się za "większość". Większość to ludzie płacący składki i podatki, mam na myśli także tych którzy pracują za granicą. Większość śpi spokojnie i nie boi się sąsiadów.
Kombinujecie, a teraz boicie się sąsiadów Wstyd, że takie pytanie trafia na forum prawne. Nie pomagamy osobom omijającym prawo, aż prosi się żeby użyć dosadniejszego określenia.

Wielki szacunek dla Pani za tą odpowiedz.Napisalam ten post (chociaż ta sytuacja nie dotyczy mnie osobiście tak naprawdę). Zgadzam się z panią w 100% .Jednak takie dylematy dotyczą wielu otaczających mnie ludzi co i jak zgłosić?Dlaczego jedni pomimo że oszukują ,śmieją się w oczy ludziom .My ciężko pracujemy na emeryture inni , (też pewnie ciężko pracują )jednak wykorzystują nasz system twierdząc że im się należy. Teraz jeśli zgłoszę gdzieś taki fakt (a większość ludzi nie wie gdzie ) pozostaje pytanie .Czy okazuję postawę obywatelską czy po prostu ludzie uznają ze jest to osoba wścibska,wredna i zazdrosna.

Oby więcej takich postaw jak Pani Jeszcze raz szacunek. pozdrawiam

Powrót