zasiłek rehabilitacyjny

• Autor wątku Autor wątku tybomonika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tybomonika

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Jestem mieszkanką warszawy. Wczoraj mój mąż dostał odmowną decyzję w sprawie zasiłku rehabilitacyjnego. Wcześniej przyznano mu to świadczenie na 2 miesiące. W między czasie został zwolniony z pracy. Pracodawca wiedział że po zabiegach usunięcia zespołu cieśni na prawym a potem lewym ręku nie będzie się nadawał do pracy którą wcześniej wykonywał. Niestety orzecznik ZUS nie koniecznie taką wiedzę posiada. Jak dobrze napisać odwołanie i jakie są szanse na to że przyniesie ono skutek.

ale orzecznik napisał, iż jest zdolny do pracy??

czy że nie widzi możliwości odzyskania zdolności po rehabilitacji??

może by najpierw do ustawy szanowna pani sięgnęła, a później bzdurne - sugerujące wypowiedzi ferowała???

Miło mi ze SZANOWNY PAN był łaskaw mi odpowiedzieć ale spodziewałam się na takim forum trochę bardziej wyrozumiałych i łaskawych odpowiedzi. Jak by SZANOWNA PANI wiedziała gdzie ma szukać odpowiedzi na swoje pytanie na pewno nie wywlekałaby swoich rodzinnych spraw na światło dzienne.
Jeśli chodzi o orzeczenie to napisano mężowi tak:
Brak okoliczności uzasadniających ustalenie uprawnień do świadczenia rehabilitacyjnego.
W uzasadnieniu między innymi:
Przy dokonaniu ustaleń orzeczniczych uwzględniono: stopień naruszenia sprawności organizmu, rodzaj i charakter dotychczas wykonywanej pracy, możliwość wykonywania dotychczasowej pracy.
Niestety tak jak pisałam wcześniej pracodawca w miedzy czasie zrezygnował z męża zdając sobie sprawę że nie będzie pracował tak jak przed zabiegami.

czyli orzeczenie jest jednoznacznie, facet jest zdolny do pracy na dotychczasowym stanowisku;

nie możemy określić szans, bo to są sprawy wyłacznie medyczne, a my nie znamy stanu zdrowia pani męża; a nawet gdybyśmy znali, to...

dlatego trzeba próbować, jest to jedyne darmowe postępowanie;

Dziękuje bardzo za odpowiedz. Jutro pojedziemy do ZUS żeby dopełnić formalności. Mam nadzieję że nie będzie przy tym schodów. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje.
Monika

Jeszcze jedno pytanie. Czy w związku z tym że facet został bez pracy rozumiem że ma prawo do zasiłku dla bezrobotnych?

Witam serdecznie,
Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim. Mija mi właśnie 150 dni zwolnienia. W ramach rehabilitacji po szpitalu dostałam skierowanie do sanatorium. "przydział" mam na koniec sierpnia. Jakie są szanse, że na "przerwę" pomiędzy zwolnieniem, które kończy mi się w połowie lipca (182 dni ) a wyjazdem do sanatorium dostanę zasiłek rehabilitacyjny ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powrót