Zasiłek rodzinny a podjęcie zatrudnienia

• Autor wątku Autor wątku kudlik_kk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kudlik_kk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry.
Potrzebuje pomocy w kwestii zasiłku rodzinnego. Pobieram na syna zasiłek rodzinny z dodatkiem na dziecko dojeżdżające do szkoły oraz z racji niepełnosprawności syna. Jestem rodzicem samotnie wychowującym dziecko. Składając w sierpniu tego roku wniosek ustalano prawo do zasiłku na podstawie dochodów z 2022 roku. Od 1 listopada zaczęłam pracę na umowę zlecenie. Fakt zatrudnienia zgłosiłam do mopsu. Dwa dni później dostałam wezwanie do przedstawienia zaświadczenia o dochodach za listopad do 5 grudnia, w którym piszą o zabraniu mi dodatków i zasiłku. Czy ktoś może mi napisać o co chodzi i w jakim celu mam to przedstawiać skoro ustalono prawo do niego na podstawie zeszłego roku? Z góry dziękuję za pomoc.

zarówno uzyskanie dochodu jak i jego utrata jest uwzględniana - chodzi o to żeby dochód zbliżony był do realnie uzyskiwanego

Agnieszka3M napisał:
zarówno uzyskanie dochodu jak i jego utrata jest uwzględniana - chodzi o to żeby dochód zbliżony był do realnie uzyskiwanego

Czyli potencjalnie mogą mi odebrać rodzinne, bo w listopadzie przekroczył próg o kilka zł mimo, iż w poprzednim roku rozliczeniowym wszystko było w porządku?

tak, od stycznia, może być też zasiłek pomniejszony - w zależności od dochodu

Powrót