zasiłek rodzinny a ulga na dzieci

• Autor wątku Autor wątku MARZENA3000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MARZENA3000

Użytkownik
Odpowiedzi
102
witam, chce wystąpić o zasiłek rodzinny, w zeszłorocznym rozliczeniu dostałam z tytułu ulgi na dzieci-jej niewykorzystanej części zwrot podatku, jak ma się do wnioskowania o zasiłek? ja mam to im wskazać, czy jedynie dac pita 11 od pracodawcy a sami w opiece sprawdzając dane i obliczając dochód dojdą do tego?

będę wdzięczna za pomoc

dziękuje bardzo za odpowiedz,

pytam, dlatego, że czytałam, że rozliczając się z pitu i korzystając z ulgi na dzieci ta dodatkowa czesc ulgi która zostaje zwrócona z części składek społecznych w przypadku mniejszego podatku do wykorzystania całej ulgi stanowi dochód dla celów zasiłków i świadczeń społecznych, nie wiem jak miałabym im udowodnić ten dochód

tak, jest to dochód. OPS ma dostęp do bazy MF i widzi Twoje dochody, składki i ulgę

a czy z tego dochodu jakies rozliczenie z us? skoro to dochód trzeba go doliczyć w przyszłorocznym rozliczeniu?czy to tylko do celów świadczeń społecznych? ok, to dobrze, że sami z bazy obliczają czy się zasiłek należy,a nie każą samemu np., pita składenego do skarbówki przynosic

nie,tylko do świadczeń rodzinnych i z funduszu alimentacyjnego
MARZENA3000 napisał:
ok, to dobrze, że sami z bazy obliczają
chyba, że zmieniałaś pracę

a co ma to wspólnego? przecież skoro mają dostęp do bazy a to i tak za poprzedni rok zawsze jest liczone

nie, uwzględniana jest utrata dochodu i jego uzyskanie

Powrót