zasiłek rodzinny i becikowe w belgii

• Autor wątku Autor wątku maciex200
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciex200

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam kilka pytań związanych z moją sytuacją. Pracowałem u belgijskiego pracodawcy przez 3 lata. Od marca 2011 utrzymuje siebie i swoją dziewczynę z zasiłku dla bezrobotnych w Belgii. W czerwcu 2012 spodziewamy się dzidziusia. Z tym ze oboje chcemy żeby przyszedł na świat w Polsce. Czy do zasiłku dla bezrobotnych dostaniemy dodatkowe pieniądze na dziecko? I czy należy się nam belgijskie becikowe? Jakie organy są za to odpowiedzialne w Belgii? Jakie dokumenty będziemy musieli przedstawić w polskim szpitalu żeby za poród zapłacił belgijski ubezpieczyciel? Z góry dziękuję za pomoc.

wniosek o zasiłek rodzinny w Belgii jest zobowiązany do wysłania pracodawca belgijski.
W przypadku pobierania zasiłku dla bezrobotnych w Belgii, zobowiązany jest do tych czynności organ wypłacający zasiłek dla bezrobotnych.
Tylko w Polsce istnieje wymysł "becikowego".
Jeżeli Państwo posiadacie ubezpieczenie w Belgii, należy skontaktować się z firmą ubezpieczeniową w tej sprawie celem zgłoszenia iż poród odbędzie się w Polsce oraz uzyskać zgodę przez belgijskiego ubezpieczyciela dot. opłaty.Natomiast jeżeli ma Pan ubezpieczenie w Belgii wraz z dodatkowymi czynnościami dot. świadczenia usług w Polsce, wówczas nie powinno być żadnego problemu. Proszę skontaktować się z firmą w której jest wykupione ubezpieczenie i sprawdzić jaki rodzaj ubezpieczenia Pan posiada oraz ewentualnie dokonać zmian.

Tylko,czy bedac na zasilku dla bezrobotnych,mozesz pojechac do Polski nie powiadamiajac urzedu.W Belgii nalezy sie "zasilek ",ktory otrzymuje matka dziecka.Wyplaca je allocation familiales .I tam tez trzeba zapytac o dokumenty.Wyplacany jest od 7-ego miesiaca ciazy(1-e dziecko ok.1100 €).

Wg. zasad trzeba powiadamiać urząd pracy o tym iż wyjeżdżasz do Polski, z tego co wiem, to należy Ci się urlop i zgłaszasz do urzędu ten fakt. Wcześniej przelicz ile dni urlopu należy Ci się.

Witam :)
Jestem w 7 miesiacu ciaży, ktora prowadze w Polsce u pl lekarza...od 10 maja 2013 jestem mężatka. Moj mąż mieszka i pracuje legalnie na umowe o prace w belgii juz od ok 2 lat. Moje pytanie dotyczy "becikowego" tzn czy nalezy nam sie becikowe w Belgii??????
Jesli tak to gdzie i jakie dokumenty powinnismy zlozyc aby je uzyskac i ile ono wynosi??? Od znajomych dowiedzielismy sie, ze bd potrzebna opinia lekarza jednak nie polskiego tylko w jezyku niderlandzkim...czy wiec bede musiala isc tu specjalnie na wizyte???
Dodam, ze bede rodzic w Pl i tam tez jestem na razie zameldowana...
prosze o pomoc
pozdrawiam :)

Maz powinien zapytac o dokumenty pracodawce.Na pierwsze dziecko-1223,11,kolejne-920.25 €.Opinia od lekarza jest potrzebna,celem wskazania miesiaca ciazy,gdyz jest ono wyplacane od 7 miesiaca.Mysle ,ze jest mozliwosc przekazania zaswiadczenia takiego z tlumaczeniem,ale o to najlepiej sie dowidziec biorac formularze do wypelnienia.

witam

Jestem w ciazy z belgiem. NIe jestesmy malzenstwem. W Belgii przebywam od wrzesnia tego roku i nie jestem tutaj ubezpieczona, natomiast posiadam koncowke ubezpieczenia z polski i mam karte europejska. Termin porodu to MAJ i chcialabym urodzic tutaj, jednak jest to kosztowne, tym bardziej jesli nie jestem ubezpieczona tutaj. Moj chlopak - ojciec dziecka jest jeszcze studentem i pracuje jako student dorywczo. Moje pytanie brzmi: Jak moge sie ubezpieczyc na warunkach belgijskich? czy jest mozliwosc podpiecia sie pod jego ubezpieczenie ? gdzie to moge zalatwic badz sie dowiedziec ? moze ktos wie gdzie w Antwerpii ?

Witam,
Mieszkamy z męzem w Belgi , planujemy dzidziusia i mam związku z tym kilka pytań. Z mężem pracujemy na umowę z tym że ja 24 godziny tygodniowo a mąż cały etat. Ja choruje i muszę być pod opięką lekarzy dlatego zastanawiamy się czy nie lepiej byłoby w okresie ciąży gdybym była w polsce, ale czy wówczas wszystkie zasiłki tzw. przypadające kobiecie w ciązy nie przepadły by mi.

Nie przepadna, w 6 miesiacu ciazy juz mozesz wypelnic dokumenty na becikowe i zasilek na dziecko, i po urodzeniu dostaniesz pieniadze.
A nie wolisz zostac w tym czasie w Belgii? Tu w koncu lepsza opieka itp.

boję się trochę bariery językowej, bo nie znam na tyle języka aby się nim sprawnie posługiwać i boję się tylko tego żeby czegoś nie przegapić i nie przeoczyć podczas wizyt lekarskich

nie mieszkam w beringen w malutkiej miejscowości

a jeszcze mam jedno pytanko czy w Belgi faktycznie tak jest bo takie informacje otrzymałam z kilku źródeł że aby otrzymać macierzyński trzeba mieć 1 rok przepracowane minimum rok u jednego pracodawcy. Gdym teraz się zwolniła i zaszła w ciąże i podjęła pracę u innego pracodawcy macierzyński mi się nie należy. Czy tak faktycznie jest?

jezeli chodzi o zasilek na dziecko w wysokosci okolo 90€ za pierwsze dziecko, to mozna pobierac od razu jak sie tu pracuje.

tak rozumiem ale chodziło mi dokładnie o to czy trzeba mieć przepracowane minimum jeden rok u tego samego pracodawcy żeby otrzymywać macierzyńskie . Bo gdybym chciała zmienić teraz pracę a zaszłabym w ciążę i nie minął by rok tego macierzyńskiego bym nie dostała?

Temu powiedziałem ze od razu jak się pracuje czyli od pierwszego miesiąca pracy w ogóle. Nawet jak dopiero do Belgii przyjeżdżasz i dopiero zaczynasz prace, to od razu możesz tu pobierać zasiłek rodzinny.

Witam ,
Mam pytanie z jakich form urlopu można skorzystać w Belgi pracując 24 godziny tygodniowo?

Powrót