zasiłek rodzinny na dzieci w Hiszpani

• Autor wątku Autor wątku Iwcik28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iwcik28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Szukam informacji jeżeli mógłby ktokolwiek wiedziec cos na temat zasiłków rodzinnych na dzieci w Hiszpani to bardzo prosze o pomoc , otóz:

Pisze w imieniu mojej kuzynki która razem z mężęm wyjechali do Hiszpani jej mąż od 6 lat pracuje tam w Madrycie legalnie na papiery w firmie która zajmuje sie układaniem płytek i marmurów. Niestety kuzynka tam nie pracowala i zjechała do Polski w 2008r gdyz byla w ciąży i urodziła blizniaków , no i tak wyszł ze mąż tam zostal a ona z dziecmi siedzi w polsce teraz pracuje na umowe w domu starców i zarabia niewiele a dziecmi zajmuje sie jej mama ,
Mąż kuzynki od grudnia 2008r niestety musiał isc na zasiłek i pobiera kwartalny zasiłek w wysokości 760euro został mu przyznany na okres 2 lat wiec w tym roku w grudniu sie konczy

W Polsce kuzynka nie pobiera swiadczenia rodzinnego gdyz przekraczaja jej zarobki jej i mężą i właśnie słyszała od znajomych ze jezeli mąż jest tam legalnie to prwdopodobnie on moze pobierac takie świadczenie rodzinne na dzieci tam w Hiszpanii??????????Niestety nikt nie powiedział jak to załatwić!!!!!!!!!!!!!!

I właśnie mam pytanie Czy naprawde ma szanse na pobieranie jakiegokolwiek swiadczenia na dzieci tam w Hiszpani ?????????

Jeżeli "tak" to co trzeba by załatwic i gdzie sie z tym udać???????????

Prosze o pomoc i z góry Dziękuję

Witam czy ta firma w Madrycie nazywa się może Yeseria a la Valenciana ?
To ważna informacja dla dla mnie

witam cie postaram ci sie pomóc otoz ja sama mieszkałam niedawno w valencji troszeczke sie orientuje przedewszystkim zeby uzyskac jakakolwiek pomoc finansowa nalezy przedstawic nastepujace dokumenty zameldowanie meza tzw empadronamiento ktory nalezy wyciagnac z ajudamiento napewno akt urodzenia dokument tozsamosci zarowno jak meza tak i dziecka i nr nip .jak masz jakies jeszcze pytania odnosnie tych spraw pisz smiało .pozdrawiam

w katalonii prawo do zasilku przysluguje nie z tego tytulu, ze rodzice tam pracuja, a dlatego, ze dzieci tam mieszkaja - co jest skrupulatnie sprawdzane w sieci / internecie przez organy wyplacajace zasilek (opieke spoleczna) - sprawdza sie to przez badanai kontrole dzieci w wyznaczonych terminach w osrodkach zdrowia (wszystko widac w internecie jak na dloni). gdy dziecko przebywa poza katalonia - zasilku nie otrzymuje. w rodzinach jednodzietnych zasilek przysluguje do 3 roku zycia dziecka. w rodzinach 2 i wiecej dzietnych do 6go roku zycia dziecka. Powyzej tego wieku dzieci maja darmowe przedszokle, przez co juz sie nie wyplaca dalszego zasilku.

zatrudnienie rodzica nie jest podstawa do udzielania zasilku rodzxinnego

podstawa jest miejsce zamieszkania dziecka na terenie katalonii

tak jest w katalonii. nie wykluczone, ze winnych prowincjach autonomicznych istnieja inne autonomiczne przepisy

W kazdej prowincji sa nieco inne przepisy i najlepiej pojsc i zapytac sie w urzedzie.

Powrót