Zasiłek rodzinny na dziecko w Holandii.

• Autor wątku Autor wątku malgosia28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malgosia28

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam!

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Mianowicie chodzi o to, iż mój były partner, z którym mam dziecko pracuje obecnie w NL i tam też ubiega się o zasiłek na nasze dziecko (chce mieć dodatkowe pieniążki do kieszeni). Tutaj w Polsce płaci mi alimenty na dziecko, dziecko przebywa pod moją opieką. W związku z tym ja otrzymałam z jakiegoś tam urzędu pismo, w którym to poproszono mnie o dostarczenie pewnych dokumentów m.in. dowodu osobistego, potwierdzenia o moim zameldowaniu itd. aby ten pan mógł otrzymać pieniążki. Co mam robić? Nie zamierzam mu tego ułatwiać aby poprawić jego byt, chciałabym otrzymywać normalnie zasiłek z MOPSu w moim mieście. Czy on w razie gdy ja nie dostarczę tych dokumentów otrzyma jednak ten zasiłek w NL?

Zmieniły się przepisy dot. zasiłku rodzinnego w Holandii, np. osoby rozwiedzione, separacja lub byłe partnerstwo - zasiłek rodzinny otrzymuje opiekun dziecka, przebywający wraz z dzieckiem w Polsce. Czyli Ty nie pracujesz w NL, tylko ojciec dziecka, ale Tobie należy się zasiłek rodzinny. W tej sprawie wskazane jest skontaktowanie się np. z kancelarią, która będzie Ciebie reprezentować przed holenderskim urzędem w sprawie zasiłku rodzinnego, gdyż czas od czasu urząd będzie wysyłał różne zapytania. Pieniądze urząd będzie przesyłał na Twoje konto bankowe.
Jeżeli nie dostarczysz tych dokumentów NIE OTRZYMASZ zasiłku rodzinnego, urząd podał też termin czynności. W tym terminie musisz odpowiedzieć na pytania i dołączyć niezbędne dokumenty. Tylko pierwszy raz wygląda,że jest dużo czynności.

Powrót