zasiłek rodzinny - pilne !!!

• Autor wątku Autor wątku beatazaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beatazaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.Bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie: w listopadzie 2012 r. mąż dostał zasiłek rodzinny na okres 2012/2013 oraz zasiłek wychowawczy do 31.05.2013r. W dniu 01.06.2013r. wrócił do pracy po urlopie wychowawczym. Niestety zapomnieliśmy zgłosić ten fakt do MGOPSU. We wrześniu złożyłam wniosek o zasiłek rodzinny na okres 2013/2014 . Pani z zasiłków poprosiła o dochód męża za pierwszy przepracowany miesiąc (dochód netto 1276,00).Po pewnym czasie dostałam decyzję odmowną. Chciałam zapytać czy tak faktycznie może być ( pragnę nadmienić iż dochód z US z PIT za rok 2012 wynosi 354 zł na osobę). Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie czy oprócz wstrzymanego zasiłku na okres 2013/2014 MGOPS może zażądać zwrotu zasiłku jaki pobieraliśmy od czerwca do września 2013 r. Bardzo proszę o pomoc.

Do świadczeń rodzinnych oczywiście dodaje się wniosek z US za 2012 jednak jeżeli od tego czasu uległy zmianie dochody - a w waszym przypadku uległy - to podaje sie aktualne. Pani z MOPSu miała rację prosząc o dochód za 1szy pełen przepracowany miesiąc. Na 99% będziecie musieli zwracać wypłacony zasiłek ponieważ on sie wam już nie należał. Gdybyście powiadomili od razu MOPS o fakcie powrotu męża do pracy to by od razu dali wam wstrzymanie wypłaty świadczeń i nic nie trzeba było by zwracać.

Mama jeszcze jedno pytanie a mianowicie skoro na razie nie dostałam żadnego pisma o nakazie zwrotu w/w zasiłku to czy powinnam pójść do MGOPS-u i sama zwrócić ten zasiłek.
Pragnę nadmienić , że ustnie również nikt z MGOPS-u nie zasugerował mi abym musiała go zwrócić.

Powrót