zasiłek rodzinny ,umowa-zlecenie -obywatel Ukrainy

• Autor wątku Autor wątku titta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

titta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Pracuje w mojej firmie dziewczyna-Ukrainka.W lipcu przepracowała tyle godzin(umowa-zlecenie) że zarobiła 2200 brutto .Ma ona na wychowaniu córkę ,która uczy się (ma 16 lat) przez komputer w liceum na Ukrainie .Mam dwa pytania -otóż MOPS z którego pobierała zaiłek rodzinny na córkę wstrzymał go bo w lipcu przkroczyła dochód ( w dalszych miesiącach napewno tak nie będzie bo był to miesiąc urlopowy i Ukrainka zastępowała inne pracownice -teraz przychodzi tylko na dni kiedy przyjeżdza towar i godzin pracy będzie dużo mniej) i panie w Mopsie powiedziały jej ,że już nie otrzyma rodzinnego tak długo jak u nas będzie pracowała (zawsze będą brały pod uwagę dochód z lipca).Czy to jest zgodne z prawem?Czy można gdzieś się odwołać ?Drugie pytanie moje to czy należy im się 300+? Z przepisów wyczytałam ,że obie muszą legalnie przebywać na terenie RP i tak jest ale nigdzie nie znalazłam informacji ,że dziecko musi się uczyć w szkole w Polsce ?Może coś przegapiłam ?Proszę o jakieś informacje żebym mogła im pomóc bo same sobie nie poradzą z naszą biurokracją .

od kiedy pracuje?
titta napisał:
im? chodzi o dobry start czy 300 dla uchodźców?
titta napisał:
bo same sobie nie poradzą z naszą biurokracją .
no coż na Ukrainie co do zasady nie ma zasiłków na dzieci więc ilość świadczeń i instytucji je wypłącających może faktycznie dezorientować

Ostatnia edycja:
ona pracuje od kwietnia tego roku ,a 300+ to miałam na myśli dobry start

Powrót