ZASIŁEK RODZINNY W BELGII a zasiłek pielęgnacyjny w Polsce-dodatek dyferencyjny

• Autor wątku Autor wątku zahir69j7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zahir69j7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich!

O zasiłek rodzinny w Belgii staramy się już od czerwca ubiegłego roku. Nie ukrywam,że gdyby nie ciągłe "bombardowanie" instytucji sprawa byłaby pewnie dopiero rozpoznawana. Ale do rzeczy.
Mąż mieszka i pracuje w Belgii. Ja z dwójką dzieci mieszkam w Polsce.
Na jedno z dzieci pobieram zasiłek pielęgnacyjny oraz świadczenie pielęgnacyjne z MOPS w Polsce. Zasiłku rodzinnego od chwili podjęcia zatrudnienia przez męża nie pobieram ( zbyt "wysokie"dochody ).
Dziś dowiedziałam się,że jest prawdopodobne,iż chwilą przyznania mi zasiłku rodzinnego na dzieci, Attentia w Belgii potrąci z zasiłku kwotę otrzymywaną w Polsce na niepełnosprawne dziecko. Czy tak jest faktycznie? Początkowo sądziłam,że o wszelkie świadczenia będę ubiegała się w Belgii. Teraz mam tylko mętlik w głowie. Dziwi mnie to,że z belgijskiego zasiłku rodzinnego będzie potrącana kwota wypłacona z tytułu niepełnosprawności dziecka wypłacona w Polsce...
Nie chodzi oczywiście tylko o to,że jest to niekorzystne finansowo,ale ogólnie krzywdzące. Wiadomo,że wydatki na dziecko niepełnosprawne nie równają się tym na dzieci zdrowe.
Czy jest ktoś, kto może mi pomóc zrozumieć te zawiłości?

tak to prawda, zachodzi bowiem koordynacja i nie ma możliwości pobierania świadczeń w 2 krajach

No tak,ale ja nie chcę pobierać w dwóch krajach. Zasiłek pilęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne zostało przyznane mi przez DOPS. Na decyzję w sprawie przyznania w Belgii zasiłku rodzinnego czekam dalej. Tyle tylko,że dziwi mnie,że miałabym mieć potrącone świadczenia na niepełnosprawne dziecko z zasiłku rodzinnego (dodatek dyferencyjny):!:

Powrót