zasilek rodzinny z Niemec a alimeny

• Autor wątku Autor wątku akcent
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

akcent

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam. jak to jest z zasilkiem z UE, otoz ojciec dziecka zamieszkuje i pracuje w Niemczech. obecnie załatwia zasilek rodzinny na diecko ktore przebywa w Polsce ze mna, ojciec dziecka placi mi zasadzone alimenty, wiec mam pytanie, jak to wyglada prawnie czy Ojciec moze pobierac zasilek na koszt alimentow?? czy w tym przypadku moze mi zanizyc alimenty??? :o

Czy ojcem dziecka jest Niemiec.
1.Powinaś otrzymać alimenty.
2.Jeżeli bierzesz w Polsce rodzinne wtedy ojciec w Niemczech otrzyma tylko 75e

Ojciec dziecka to polak. on tylko tam pracuje, ja w Polsce nie pobieram zadnego zasilku na dziecko, czy on moze pobiewrac zasilek i nie przekazywac dziecku do Polski?? alimenty mam zasadzone w Polsce..

Jeżeli dałaś mu metrykę urodzenia dziecka i inne potrzebne formularze z MOPS
wtedy on tam otrzyma rodzinne na dziecko .Powinien Ci dać te rodzine.

nie dawlam mu zadnych dokumentow. ale ojciec dziecka twierdzi ze jemu nalezy sie zasilek, wydaje mi sie ze tak do konca to prawo niemieckie co do zasilkow z UE jest nie dokonca jasne. jak moze ktos pobierac zasilek na dziecko, jak go nie wychowuje, nie bardzo rozumiem. :(

alimenty nie maja nic wspolnego z zasilkiem na dziecko. to dwie rozne rzeczy od siebie niezalezne.

jezeli ojciec dziecka zlozyl wniosek w familienkassie wlasciwej ze wzgledu swego miejsca zamieszkania, to otrzymal formularze, ktore powinny byc w polsce wypelnione i odeslane do niemiec. familenkassa bada, czy ojciec podlega obowiazkowi swiadczen socjalnych w polsce (tzn, czy jest platnikiem ZUS-u lub KRUS-u) i wydaje decyzje. Jezeli tak, to nic mu nie przysluguje. moze sie pani bezposrednio zwrocic do familienkassy z zapytaniem, czy Pani maz otrzymuje kindergeld.

Powrót