zasilek rodzinny

• Autor wątku Autor wątku Delfin123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Delfin123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy konkubent ma prawo do zasilku rodzinnego na dzieci pracuje w Angli. Ja mieszkam w Polsce

Prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków do tego zasiłku przysługuje:
1) rodzicom, jednemu z rodziców albo opiekunowi prawnemu dziecka;
2) opiekunowi faktycznemu dziecka;
3) osobie uczącej się.
Z kolei, opiekun faktyczny dziecka to osoba faktycznie opiekującą się dzieckiem, jeżeli wystąpiła z wnioskiem do sądu rodzinnego o przysposobienie dziecka.

Czy konkubent jest ojcem dzieci? Jezeli jest to jak najbardziej moze pobierac Child benefit (zasilek rodzinny)na dzieci mieszkajace w Polsce pod warunkiem,ze matka ich nie pobiera.

mam w związku z tym pytanie....
czy moja żona (jestem w trakcie rozwodu) która opuściła mnie i dziecko i wyjechała kilka miesięcy temu nad Tamizę, nie dając znaku życia od momentu wyjazdu, może pobierac Child Benefit? nie płaci żadnych alimentów a pieniążki z CB spływały by do jej kieszeni?

w zasadze moze pobierac pod warunkiem,ze przedstawila odpowiednie dokumety . np potwierdzenie z polskiej instytucji ktora wyplaca takie zasilki ze nie sa pobierane one w Polsce , akty urodzenia, NIP, Pesel

czy w takim razie jestem w stanie zablokować możliwość pobierania CB przez zone dopoki nie zacznie płacic alimentow na dziecko?

Mam dosc wysokie dochody wiec podejzewam ze zadne zasilki mi sie nie naleza w Polsce bo to jak zwykle pewnie jest zalezne od wysokosci dochodu.

Swoja droga ciekawy sposob na dodatkowe kieszonkowe, zrobic dziecko w Polsce i zwiac do UK. Czego to ludzie jeszcze nie wymysla.

pozdrawiam

Jako prawny opiekun dzieci masz prawo pojsc do odpowiedniej instytucji odpowiedzialnej za wyplacanie zasilku i dowiedziec sie czy ona pobierala takie zaswiadczenie od nich. wowczas bedziesz mial pewnosc. Po za tym dlaczego nie podasz zone o alimenty?

czy jestes w stanie podać mi nazwe takiej instytucji (przepraszam za moja ignorancję) Oczywiście pozwałem zónę o alimenty, czekam na sprawe.

nie mam pojecia jaki urzad wyplaca zasilki rodzinne w Polsce

Powrót