zasiłek rodzinny

• Autor wątku Autor wątku kaja22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaja22

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Czy można starac sie o zasiłek rodzinny na dziecko,ktore studiuje zaocznie i nie posiada zadnych dochodów?

Na moje oko to nie ta kategoria, ale nie jestem moderatorem :) ale wracając do tematu można ale nie wiadomo czy przyznają

Witam, mam pytanie czy aby starać się o zasiłek rodzinny muszę iść na urlop wychowawczy czy przysługuje on niezależnie od tego?

kaja22 napisał:
Czy można starac sie o zasiłek rodzinny na dziecko,ktore studiuje zaocznie i nie posiada zadnych dochodów?
Uprawnienia do świadczeń rodzinnych mają tylko studenci niepełnosprawni do ukończenia 24 roku życia.
Podstawa prawna:
- art.3 pkt. 19 , art. 6 ust. 1 Ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (publikacja: Dz.U. z 2003 r. nr 228, poz. 2255, oraz Dz.U. z 2004 r. nr 192, poz.1963).

Syla_Małpka RE: zasiłek rodzinny
Witam, mam pytanie czy aby starać się o zasiłek rodzinny muszę iść na urlop wychowawczy czy przysługuje on niezależnie od tego?
Zasiłek rodzinny przysługuje osobom spełniającym warunki ustawy j.w.
Będąc na urlopie wychowawczym można się starać o dodatek do zasiłku rodzinnego, czyli o zasiłek wychowawczy.

witam ja i moj maz jestesmy bezrobotni ja wychowuje 10 miesiecznego synka a mezowi ciezko znalesc prace wiecznie jakies redukcje pracownikow itd. czy mozemy starac sie otaki zasilek?? jesli tak to gdzie jak to zalatwic.

albo czy mozemy starac sie o jaka kolwiec pomoc finansowa ?? jesli tak to gdzie itd. bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi pozdrawiam wszystkich odwiedzajacych

Proszę zgłosić się do Miejskiego/Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej.
Najprawdopodobniej spełnia Pani warunki aby otrzymać zasiłek rodzinny w wysokości
48 zł. na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia.
Być może zostanie też udzielona inna pomoc.

dziekuje bardzo za odpowiedz pozdrawiam.

Powrót