zasiłek rodzinny

• Autor wątku Autor wątku lala12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lala12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mój syn studiuje w Polsce i od niedawna pobiera rentę z tytułu niepełnosprawności, pobieram też na niego zasiłek rodzinny w Niemczech. Czy w związku z tym, że przyznano mu rentę przysługuje mu nadal zasiłek rodzinny w Niemczech?

Niepełnosprawne dzieci, względnie dorosłe dzieci mają prawo do zasiłku rodzinnego (Kindergeld), jeśli z powodu swojej niesprawności nie mogą pokryć kosztów swego utrzymania, przy czym jekiekolwiek ich własne przychody nie mogą przekraczać 8.004,- Euro rocznie. Jeśli zatem ta renta wojego syna z renty otrzymywanej z powodu niesprawności powinny być zgłoszone do Familienkasse, która Kindergeld wypłaca.

erkorda a to nie było tak, że próg 8.004,- był do 2012 roku ? Ja się dowiedziałam, że pobierając zasiłek mogę mieć dochód jaki chce, jednak nie mogę pracować na umowę o pracę na cały etat tylko ewentualnie pół( nie można przepracować więcej niż 20 godz. tygodniowo) . No chyba , że w przypadku niepełnosprawnych jest inaczej?
Pozdrawiam:)

Przy tej granicy 8.004,- Euro chodzi o dochody niepełnosprawnego, a nie dochody jego rodzica, czy rodziców. Pisałaś bowiem, że Twój syn pobiera rentę z powodu niesprawności; i właśnie o tę jego rentę chodzi, który (z jakimiś innymi dochodami łacznie) nie może przekraczać kwoty 8.004,- Euro.

Powrót