Zasiłek stały

• Autor wątku Autor wątku Stan444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stan444

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W lipcu ukończyłem 65 lat. Jestem bezrobotnym bez prawa do zasiłku od dłuższego czasu i nie mam żadnych szans na znalezienie pracy. Dotychczas z Mops otrzymywałem zasiłek okresowy ale w miesiącu listopadzie korzystając z informacji zamieszczanych w Internecie, [>"Każda pełnoletnia osoba, która jest niezdolna do pracy z powodu wieku... może wnioskować o zasiłek stały. Niezdolny do pracy jest ten, kto ukończył...65 lat (mężczyzna) i nie przyznano mu ani renty ani emerytury..."<. Wykropkowałem rzeczy, które mnie nie dotyczą.] zwróciłem się do tegoż ośrodka o przyznanie mi zasiłku stałego. Odmówiono mi na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U.z2013r. z późniejszymi zmianami)
Proszę o odpowiedz na o pytanie: czy mam prawo do zasiłku stałego jako osoba długoletnio bezrobotna z powodu przekroczenia wieku 65 lat?

Ja wiem że wiek emerytalny został wydłużony.

skoro wiesz, że prawo się zmienia to powinieneś sprawdzić czy te informacje, które znajdujesz dot. aktualnego stanu prawnego

jeszcze raz powtórzę, że chodzi mi o zasiłek stały przyznawany przez Mops a nie o emeryturę i że w Internecie są podawane warunki jego otrzymywania: czyli dla mężczyzn wiek 65 lat a nie mogę nigdzie znaleźć, że jest on uzależniony od nowej ustawy emerytalnej

źródłem prawa w RP są ustawy a nie internet

ale jak się już tak upierasz to proszę

Zasiłek stały przyznaje się bezterminowo:

w przypadku niezdolności do pracy z tytułu wieku - w przypadku osiągnięcia wieku emerytalnego określonego w artykule 24 ustęp 1a i 1b oraz artykule 27 ustęp 2 i 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych;

Zasiłek stały | Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Katowicach

Powrót