Zasiłek/ubezpieczenie po ustaniu zatrudnienia a operacja chirurgiczna

• Autor wątku Autor wątku fanatyklech
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fanatyklech

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Dzień dobry. Mam do Państwa pytanie. Z końcem sierpnia wygasła moja umowa o prace od 28.09.20 przebywam na zwolnieniu lekarskim do 20.09.20r. Czy aktualnie jestem ubezpieczony jeżeli tak to przez jaki okres czas? do momentu zakończenia chorobowego? Dodatkowo 20.09.20r mam termin planowej operacji chirurgicznej na nfz, czy pomimo ustania zatrudnienia nie poniosę żadnych kosztów związanych z operacja? Ewentualne chorobowe szpitalne jest płatne 60% czy standardowo 80%. Dziękuję za udzielone informacje.

Pozostajesz ubezpieczony przez 30 dni od wyrejestrowania z ubezpieczeń/ustania stosunku pracy.

fanatyklech napisał:
przebywam na zwolnieniu lekarskim do 20.09.20r. Czy aktualnie jestem ubezpieczony jeżeli tak to przez jaki okres czas? do momentu zakończenia chorobowego? Dodatkowo 20.09.20r mam termin planowej operacji chirurgicznej na nfz, czy pomimo ustania zatrudnienia nie poniosę żadnych kosztów związanych z operacja?

Jeśli będziesz miał ciągłość zasiłku chorobowego, to przysługuje Ci prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej przez cały czas korzystania ze zwolnień lekarskich. Prawo to wygasa z ostatnim dniem ostatniego zwolnienia lekarskiego (art. 67 ust. 6 ustawy z 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych).

Powrót