zasiłek wychowawczy-czy się należy

• Autor wątku Autor wątku AnulaD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnulaD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Kończę urlop wypoczynkowy i od 01.02. idę na urlop wychowawczy. Pytałam w MOPS o zasiłek wychowawczy-powiedzieli, że skoro nie mam zasiłku rodzinnego to i zasiłek wychowawczy mi nie przysługuje. To rozumiem, bo narazie liczą się dochody moje i męża.
Czy jeżeli złożę dokumenty w MOPS po 1 lutego (jak już będe na wychowawczym) to moje dochody uznają za utracone i będzie brany pod uwage tylko dochód męża?
Na zaśw. z US mąż ma tak:
brutto-22947,72
dochód-21279
podatek-1533,91
ubezp. społ.-2907,83
ubezp. zdr. - 1429,06

Czy dobrze rozumuję, aby od dochodu odjąć pozostałe i podzielić na 3 osoby i 12 m-cy? (to wyjdzie jakieś 430 zł-czy wtedy mi się nalezy)

No i czy dobrze rozumię, że muszę zanieść to do MOPS po 1 lutego a przed końcem miesiąca-żeby zapłacili mi i za luty? No i czy dostane jeszcze te dodatkowe 1000 zł za urodzenie czy juz za poźno (urodziłam w sierpniu)

AnulaD napisał:
Kończę urlop wypoczynkowy i od 01.02. idę na urlop wychowawczy. Pytałam w MOPS o zasiłek wychowawczy-powiedzieli, że skoro nie mam zasiłku rodzinnego to i zasiłek wychowawczy mi nie przysługuje. To rozumiem, bo narazie liczą się dochody moje i męża.
Czy jeżeli złożę dokumenty w MOPS po 1 lutego (jak już będe na wychowawczym) to moje dochody uznają za utracone i będzie brany pod uwage tylko dochód męża?
Na zaśw. z US mąż ma tak:
brutto-22947,72
dochód-21279
podatek-1533,91
ubezp. społ.-2907,83
ubezp. zdr. - 1429,06

Czy dobrze rozumuję, aby od dochodu odjąć pozostałe i podzielić na 3 osoby i 12 m-cy? (to wyjdzie jakieś 430 zł-czy wtedy mi się nalezy)

No i czy dobrze rozumię, że muszę zanieść to do MOPS po 1 lutego a przed końcem miesiąca-żeby zapłacili mi i za luty? No i czy dostane jeszcze te dodatkowe 1000 zł za urodzenie czy juz za poźno (urodziłam w sierpniu)

Nie wiem jak się mają dokładnie sprawy zasiłku na wychowawczym - sama szukam informacji bo chyba mi grozi w obecnej sytuacji na rynku pracy, ale jeżeli mówisz o becikowym to masz na złożenie dokumentów (akt urodzenia dziecka, wniosek i dowody obojga rodziców) 0,5 roku - więc jeszcze masz czas ale nie za wiele :)

Pozdrawiam, Ania

Obliczając dochód rodziny odejmij wkład finansowy osoby wybierającej się na urlop wychowawczy (czyli swój). Jest to tzw. dochód utracony. Bierzemy pod uwagę jedynie dochody męża.

Powrót