Zasiłek z ZUS po wypadku w pracy

• Autor wątku Autor wątku wikt98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wikt98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
15 lutego tego roku mój partner miał wypadek w pracy. Poślizgnął się niosąc skrzynki na podłodze, którą ktoś wcześniej mył i zostawił kałuże, nie stawiając żadnego znaku i uderzył kolanem w skrzynkę po czym kilka stojących obok na niego spadło. Zdarzenie widzieli jego kierownocy. W wyniku wypadku 18 lutego trafił do szpitala z ostrym zapaleniem w nodze i zakażeniem rany. Leżał tam 10 dni. Przypomniał pracodawcy o wysłaniu pisma do ZUS o wypadku w pracy. Po wyjściu ze szpitala, zadzwonił ponownie zapytać, czy to zrobili i upominał się o to kolejne prawie 2 tygodnie...
W wyniku tego papiery trafiły do ZUS prawie miesiąc po wypadku. Co najgorsze, ZUS ma na rozpatrzenie sprawy 30 dni, które właśnie mijają i oświadczono mu (po zadzwonieniu do nich setny raz) że wypłacą mu zasiłek chorobowy aż za
... 6 dni. W dodatku tylko 80% tego zasiłku... Resztę jak uznali, wypłacą dopiero po uznaniu zdarzenia za wypadek...
Od 2 miesięcy nie mamy pieniędzy na jedzenie. ZUS przedłuża, a wiadomo, że nie wywalił się specjalnie, żeby teraz sobie nie mieć za co żyć. Co możemy w tym wypadku zrobić? Skąd można dostać jakąkolwiek pomoc? Mamy roczną córeczkę, wynajmujemy mieszkanie, ja nie mam na tą chwilę możliwości iść do pracy. Do tej pory żyliśmy ten czas za 500+... Czy ktoś może coś doradzić?

Powrót