zasilek

• Autor wątku Autor wątku koru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koru

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam jestem na zasilku dla bezrobotnych od stycznia w lutym znalazlam sobie prace ,ale niestety po 5 dniach rozwiazalam umowe praca mi nie odpowiadala.nie zdazylam zglosic w urzedzie pracy tej umowy pytanie czy mam ja zglaszac i czy strace prawo do zasilku

Masz obowiązek zgłosić podjęcie każdej pracy w ciągu 7 dni od dnia rozpoczęcia.
Zasiłek otrzymasz jedynie do dnia w którym pracę podjęłaś, bo z tym dniem zostaniesz wyrejestrowana.
Masz już nowe świadectwo pracy? Najlepiej weź ze sobą dokument, bo może nie jest jeszcze za późno żeby powrócić na zasiłek.

prace zaczelam 11 a 17 rozwiazalam umowe za porozumieniem stron czy mam sie wyrejestrowac i zarejestrowac ponownie bede mogla i dostane zasilek

Bezwzględnie musisz poinformować PUP o podjęciu pracy, niezależnie od tego czy aktualnie nadal pracę wykonujesz czy już zaprzestałaś. Bo jeśli to zataisz, to kiedy PUP dowie się o tym, że pracowałaś zobowiąże Cię do zwrotu zasiłku pobranego nienależnie, czyli od dnia podjęcia się świadczenia pracy.
Na tą chwilę nieprawnie posiadasz status bezrobotnego (nie dokonałaś zgłoszenia o podjęciu pracy ani ponownej rejestracji w PUP po zakończeniu świadczenia pracy) jak i prawo do zasiłku dla bezrobotnych.
koru napisał:
prace zaczelam 11 a 17 rozwiazalam umowe za porozumieniem stron czy mam sie wyrejestrowac i zarejestrowac ponownie bede mogla i dostane zasilek
Od kiedy i do kiedy przyznano Ci prawo do zasiłku?

od stycznia na 6 mies

ale jezeli mam na zgloszenie w ciagu 7 dni to termin mija jutro wiec jeszcze nic nie zatailam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
koru napisał:
ale jezeli mam na zgloszenie w ciagu 7 dni to termin mija jutro wiec jeszcze nic nie zatailam
Czyli dopuszczalny czas na poinformowanie PUP o podjęciu pracy mija jutro ... nie zmienia to jednak faktu, że w obecnym stanie prawnym od 11 lutego nie przysługuje Ci status bezrobotnego i prawo do zasiłku.
Ponowne nabycie statusu bezrobotnego i prawa do zasiłku jest możliwe tylko w wyniku ponownej rejestracji w PUP.

Ostatnia edycja:
Powrót