Zasiłki rodzinne I definiowanie składu rodziny

• Autor wątku Autor wątku oblivion27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oblivion27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Chciałabym się doradzić w ważnej sprawie. Jestem wdową, mam dzieci. Mieszkam z partnerem, który nie jest małżonkiem. Pobieram rodzinne + dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka. Dzieci renty nie mają. Nie wpisuje partnera w skład rodziny, bo według orzecznictwa sądowego nie wlicza się.

Cytuje:
"Nieuzasadnionym będzie natomiast przyjęcie, że członkiem rodziny w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych jest np. małżonka, niebędąca matką dzieci. W konsekwencji – w takim przypadku, skoro nie stanowi ona w rozumieniu przepisu art. 3 pkt 16 w związku z art. 3 pkt 4 i pkt 17a ustawy rodziny dla dzieci, to przede wszystkim nie ma podstaw do obciążania obowiązkiem wykazania jej dochodów na potrzeby weryfikacji zachowania kryterium dochodowego."

Czytałam również, że musi zachodzić obowiązek utrzymywania i alimentacji, aby był uznany za członka rodziny.

Czy tak jest rzeczywiście? Mówią mi ludzie, że on się wlicza już teraz mimo, że według orzecznictwa jest inaczej. Proszę o wypowiedzi osób, które mają o tym pojęcie, nie na zasadzie "wydaje mi się"

jeżeli nie macie wspólnych dzieci to twój parner nie jest członkiem rodziny na potrzeby ustawy o świadczeniach rodzinnych

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. Według orzecznictwa. A jeśli się pobierzemy to jak to wygląda?

Powrót