zaskarżenie do sądu prowadzonej egzekucji administracyjne.

• Autor wątku Autor wątku Lemon2011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lemon2011

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Walka z wiatrakami. WSA w Gliwicach w wyroku dot. renty planistycznej stwierdził, że "przepisy ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym nie dają podstawy do orzekania w przedmiocie terminu do uiszczania opłaty. A sformułowanie zawarte w decyzji organu I instancji w/w kwota płatna jest w terminie 14 dni – nie ma formy władczego rozstrzygnięcia organu, ale jest informacją dla strony o terminie i sposobie uiszczenia opłaty chociaż stanowi to uchybienie przepisom ustawy – to nie jest to rażące naruszenie prawa". I co z tego, opłata została wniesiona w całości, a burmistrz i tak wystawił tytuł wykonawczy określający termin wniesienia opłaty i należne odsetki. W pierwszym upomnieniu ustawowe, w drugim podatkowe. O tym, że pierwsze nie obowiązuje nie zostałam poinformowana. Wystąpił również do US z tytułem egzekucyjnym odsetek i części należności głównej. Złożyłam zażalenie poprzez US, które Burmistrz odrzucił. Złożę zażalenie na postanowienie do Naczelnika US, ale on jest związany stanowiskiem Burmistrza. Jak mam się odwołać i do kogo od takiej "oczywistej oczywistości" :x

To już znalazłam. Jasno i precyzyjnie. Zarzuty złożyłam. Ale wiem że czeka mnie sąd. Który będzie właściwy - mojego miejsca zamieszkania WSA Szczecin czy Urzędu który wystawił tytuł - na drugim końcu Polski WSA Gliwice. WSA w Gliwicach wydał wyrok, którego Burmistrz nie respektuje. Muszę wszystko wcześniej przygotować, bo terminy są krótkie. A nie wiem na które przepisy się powołać i od czego zacząć. Jestem załamana.

Lemon2011 napisał:
To już znalazłam. Jasno i precyzyjnie. Zarzuty złożyłam. Ale wiem że czeka mnie sąd.

Pouczenie powinno znajdować się na akcie administracyjnym organu wyższej instancji, o ile zarzutu nie zostaną uznane.

Lemon2011 napisał:
WSA Gliwice. WSA w Gliwicach wydał wyrok, którego Burmistrz nie respektuje.

Jaka sygnatura akt?

(sygn.. akt II SA/GI 820/15

A tu będzie drugi wątek. Gdyż biegła która sporządziła operat - z tego tytułu nałożono na nią karę dyscyplinarną. Odwołuje się od niej. Zobaczymy co dalej. Już za pomocą prawnika - wystąpimy do NSA o wznowienie postępowania i uchylenie decyzji.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja znalazłam uchylenie zaskarżonej decyzji jako jedyny - podobny - I SA/Gd 586/16 - wyrok WSA w Gdańsku, Ale to jest perełka. Dlatego zależy mi na WSA Gliwicach, gdyż on wydał wyrok, który nie chce stosować Burmistrz. Tylko, jak ja mieszkam w Koszalinie, to czy on będzie mógł być właściwy miejscowo?
Ale i tak cały czas liczę na "uwalenie" operatu, jako niezgodnego z prawem - przez komisje dyscyplinarną biegłych - wszystko na dobrej drodze.

Powrót