L
Lemon2011
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Walka z wiatrakami. WSA w Gliwicach w wyroku dot. renty planistycznej stwierdził, że "przepisy ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym nie dają podstawy do orzekania w przedmiocie terminu do uiszczania opłaty. A sformułowanie zawarte w decyzji organu I instancji w/w kwota płatna jest w terminie 14 dni – nie ma formy władczego rozstrzygnięcia organu, ale jest informacją dla strony o terminie i sposobie uiszczenia opłaty chociaż stanowi to uchybienie przepisom ustawy – to nie jest to rażące naruszenie prawa". I co z tego, opłata została wniesiona w całości, a burmistrz i tak wystawił tytuł wykonawczy określający termin wniesienia opłaty i należne odsetki. W pierwszym upomnieniu ustawowe, w drugim podatkowe. O tym, że pierwsze nie obowiązuje nie zostałam poinformowana. Wystąpił również do US z tytułem egzekucyjnym odsetek i części należności głównej. Złożyłam zażalenie poprzez US, które Burmistrz odrzucił. Złożę zażalenie na postanowienie do Naczelnika US, ale on jest związany stanowiskiem Burmistrza. Jak mam się odwołać i do kogo od takiej "oczywistej oczywistości" :x