zaskarzenie gminy do wsa

• Autor wątku Autor wątku stach12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stach12

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 330
Jak zaskarzyc decyzje gminy do wsa i ile to kosztujei czy moge to zrobic sam

dzieki za "wyczerpujaca" odpowiedz

najdelikatnie jak mogłem dałem do zrozumienia że jesteś leniwy lub liczysz na frajeja który odwali za ciebie robotę i nie poszukałeś wpierwej w googlach jakiegoś oprac. na ten temat.

Pytanie też trzeba umieć zadać tak aby odpowiadajacy nie musiał pisać zbyt dużo.

Decyzje gminy co do zasady nie podlegają zaskarżeniu do WSA, gdyż zwykle gmina a ściślej rzecz ujmując wójt gminy podejmuje decyzję jako organ I instancji. Dla skutecznego wniesienia skargi do WSA niezbędne jest wyczerpanie toku instancyjnego, zatem skarga do sądu administracyjnego możliwa będzie na decyzje organu II instancji. (fakt jestem frajerem:) bo napisałem to za darmo:D). Inna rzecz, że szczegółowy opis sprawy pozwoliłby na wykluczenie wszelkich wątpliwości w zakresie można czy nie można.

Gminna droga zostaje czesciowo zabudowana przez sasiada(Knajpa).Zamiast nakazu rozbiorki gmina mu to wydzierzawia (tryb) bezprzetargowy. Ja z protestem do wojewody ten ze niema z miniem gminy nic do czynienia.Wiec ja do komisji rewizyjnej gminy ta odrzuca moja skarge za bezpodstawna. Pismo do PINB lezy tam od wrzesnia i byla sprawa opisywana w gazecie i nic. Co dalej z tym fantem zrobic. Moze bym i dal spokoj ale to bede sie musial stad za pare lat wyprowadzic .Mafia i lorupcja.

Gospodarowanie mieniem gminy odbywa się na podstawie przepisów prawa cywilnego i ustawy o gospodarce nieruchomościami. Kwestie te w zasadzie (bo są wyjątki np. wywłaszczenie, zwrot wywłaszczonej nieruchomości itp.) nie podlegają ocenie pod względem legalności przez WSA w szczególności odnosi się to do zawierania umów typu najem, dzierżawa czy użyczenie.

To co ja mam w tym wypadku zrobic?????????????????????

Zakładając, że decyzja była podjęta przez gminę zgodnie z mpzp, należy rozwiązać ten spór na drodze cywilnej.

chodzo o to ze gmina takiego planu nie ma i jest dopiero w tworzeniu i ma byc gotowy do konca marca do tego czasu gmina podobno podpisala te umowe.
Nie wiem i nie idzie sie dowiedziec co dalej kombinuje gmina. W kazdym razie to smierdzi korupcja.

mpzp nie może naruszać przepisów odrębnych
np. rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

Powrót