Zaskarżenie prawomocnego wyroku o wznowienie

• Autor wątku Autor wątku atex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

atex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Pozwany zaskarżył o wznowienie prawomocny wyrok sądu I instacji zasądzający od pozwanego odszkodowanie z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia się kosztem powoda( pozyskiwał on w imieniu powoda usługi, które wykonywał na własny rachunek).
Pozwany zatrudniony był w firmie powoda na umowę o pracę.
Wcześniej zapadł wyrok w Sądzie Pracy zasądzający odszkodowane z tytułu nie dotrzymania umowy o zakazie konkurencji.
Pozwany powołał sie na art 403 § 3 kodeksu postępowania
cywilengo ,twierdząc ,że zaskarżany wyrok dotyczy tego samego stosunku prawnego tzn.umowy o pracę oraz umowy o zakazie konkurencji
Wedłu mnie są to dwie różne sprawy.
Czy złozone przez pracownika zaskarżenie jest zasadne.

Przykro mi ale nic nie zrozumiałem. Proszę postarać się opisać troszkę jaśniej co i kto zrobił bez prób odwoływania się do języka prawniczego bo jak narazie straszliwie pan namieszał.

Pracownik miał podpisaną umowę o z kazie konkurencji.
Umowę te złamał i przegrał proces w Sądzie pracy.
Ponieważ w czasie pracy u mnie zaczął podkupywac zlecenia i robić na własną reke z moich materiałów( powstały znaczne braki magazynowe,ale sprawa została umożona, ponieważ nie został on złapany za rekę).
Wystąpiłem więc do Sądu cywlinego o zapłate odszkodowania z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia się i sprawę wygrałem
teraz pracowik próbuje zaskarżyc to postanowienie Sądu powłując sie na fakt,że sprawa ta dotyczy tego samego stosunku prawnego co sprawa w sądzie pracy

W takim razie pracownik nie ma racji. Są to zupełnie różne stosunki prawne.

Proszę mi jeszcze powiedzieć, czy mozna zaskarżyc ten wyrok w oparciu o to,że w tym samym czasie toczyło sie postepowanie w prokuraturze ,a pracownik podał tam jako adres zamieszkania inny niż adres zameldowania.
W sprawie wyznaczony był kurator.
Ja nie znałem adresu podanego przez pracownika w prokuraturze , a uprawdopodobnienie nieznajomości adresu odbyło sie poprzez uzyskanie odpowiedniej informacji z biura ewidencji ludności.

Można próbować wznowić postępowanie ale bardzo nikłe szanse na to są.

Powrót