Zaskarżony wyrok, brak rozprawy!! i odsiadka?

• Autor wątku Autor wątku PospoliteRuszenie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PospoliteRuszenie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam Was … piszę tutaj już z rozpaczy, ponieważ kompletnie nie wiem co mam zrobić.
Przedstawię sprawę w najprostszy sposób jak umiem i proszę o poradę.

Dnia 17.03.2015roku zostałem skazany przez Sąd Rejonowy Wydział Wykonywania Orzeczeń Karnych … na odsiadkę 2 letnia w zakładzie karnym.

Zostało złożone zażalenie na postanowienie Sądu wraz z uzasadnieniem ( w terminie 7 dni )
ZAŻALENIE
Na postanowienie Sądu Rejonowego w xxxxxx
XIII Wydział Wykonywania Orzeczeń Karnych z dnia 17.03.2015roku.
Sygn. akt.: xxxxxxxx
Na mocy art. 425 § 1-3 k.p.k. i art. 6 § l kkw zaskarżam powyższe postanowienie w całości.

Zarzucam temu postanowieniu na mocy art. 438 pkt 4 k.p.k. rażącej niewspółmierności kary.
W związku z art. 75 § 1 k.k. przez jego zastosowanie, mimo że nie zachodziły okoliczności nim przewidziane.

Ponad to, wnoszę do tutejszego Sądu Okręgowego VII Wydział Penitencjarny i Nadzoru nad Wykonywaniem Orzeczeń Karnych w xxxxxxxx o:
1) Przedłużenie terminu naprawy szkody
2) Zmianę zaskarżonego orzeczenia i uchylenie zarządzenia o wykonaniu kary lub
3) Uchylenie postanowienia i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Rejonowemu w Gliwicach

+ dość treściwe uzasadnienie

…dziś tj. 27.05.2015 przyszło mi wezwanie do stawiennictwa w zakładzie karnym, mimo iż zostało w związku z postanowieniem sądu napisane zażalenie gdzie w uzasadnieniu ewidentnie jest zaskarżony paragraf, na który powołał się sąd skazując mnie na odsiadkę, który wg mojej oceny nie miał prawa być wzięty pod uwagę.

Nie chcę tutaj dyskutować nad sensem zaskarżenia a o procedurach które nastąpiły lub które wł. nie nastąpiły w związku ze złożonym zażaleniem.

Zażalenie NIE ZOSTAŁO jeszcze rozpatrzone… ale też NIE ZABLOKOWAŁO decyzji sądu odn tego, iż muszę „swoje odsiedzieć.

W kancelarii sądu dowiedziałem się, iż popełniłem błąd nie dołączając OSOBNO wniosków, które przedstawiłem w zażaleniu.

Doradzono mi abym napisał WNIOSEK O WSTRZYMANIE WYKONANIA KARY DO CHWILI ROZPATRZENIA ZAŻALENIA ….

Czy takie coś ma jeszcze w ogóle sens? Czy rzeczywiście wstrzyma to, iż nie będę musiał stawiać się w zakładzie karnym tylko poczekam na rozprawę związaną z ZAŻALENIEM i zaskarżonym wyrokiem w całości?
czy po złożeniuy wniosku DOSTANĘ COŚ z Sądu/kancelarii ?w razie kiedy przyjdzie po mnie policja? bo też ten fakt jest tam zaznaczony, gdybym się nie stawił...

Czytając chociażby to forum, dowiedziałem się iż takie zażalenie WSTRZYMUJE decyzje Sądu a tu się okazuje, że nie! Papier który trzymam w ręce mówi jasno abym stawił się w zakładzie karnym w celu odsiedzenia określonej kary, a jak jak głupi czekam na termin rozprawy odn złożonego zażalenia.

Proszę o jakakolwiek poradę, dzieki której na ROZPATRZENIE zażalenia będę mógł poczekać na wolności, bo to jest naprawdę niedorzeczne co się dzieje.

pytanie ... czy zażalenie na postanowienie - czyli zarządzenie kary pozbawienia wolności "przypadkiem" nie unieważnia tego postanowienia, aż do momentu rozpatrzenia zażalenia?

na chłopski rozum - przecież od tego jest zażalenie - jeżeli nie zgadzasz się z wyrokiem, składasz odp pismo ... wg. mojej oceny sąd bezpodstawnie mnie skazał... w związku z tym czy pismo, stawiennictwa w zakładzie karnym to nie przypadkiem błąd kancelarii Sądu?

ew. czy mam składać ten wniosek o wstrzymanie odbycia kary do momentu rozpatrzenia zażalenia na postanowienie Sądu

Powrót