A
azzaro28
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 45
Dzień dobry, spotkałąm się z róznymi odpowiedziami od prawników, mam nadzieję uzyskać od Państwa tę prawidłową, mąż miał dług spadkowe i wspólnie z żoną wnieśli o zaspokojenie potrzeb rodziny w wys.1500zł, komornik pobierał od męża rencisty od 2008r. po te 1500zł.Dwa lata temu rozwiódł się, ani mąż ani żona nie przedłozyli aktu rozwodowego komornikowi więc on cały czas pobiera mu z renty te 1500zł, dodatkowo dostał mąż informację, ze zalega z alimentami ponad 70tys.,z listy spłat wynika,że dopiero od 2 lat dostaje żona te 1500zł, wcześniej były to odsetki? I teraz mam pytanie, czy zaspokojenie potrzeb rodziny to jest to samo co alimenty?Bo wiadomo,ze alimenty są specyficznym zobowiązaniem dla dłużnika.Znalazłam orzeczenie sądu gdzie wskazuje on, ze zaspokojenie jest mylnie utożsamiane z alimentami. Jeden prawnik mówił, że wszystko zależy od prawa komorniczego a drugi zdziwiony, że mąż został dłuznikiem skoro mu komornik przez te 17 lat pobiere z renty1500zł i że zaspokojenie to zupełni co innego jak alimenty. Proszę o odpowiedź, ufam, że post napisany jest zrozumiały dla Państwa, dziękuję