Zastaw komorniczy na samochodzie (Problem)

• Autor wątku Autor wątku Gzubi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gzubi

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam,
mam pytanie do Państwa.
Mam okazję kupić samochód używany za naprawdę rozsądne pieniądze.
Tylko jest taka sprawa, właścicielka mówi, że poprzedni właściciel nie płacił na ZUS i ZUS ustanowił na samochodzie zastaw komorniczy. I tu pojawiają się schody i moje pytanie. Z tego co czytałem po forach wszędzie jest napisane, że jak samochód posiada takowy zastaw nowy właściel nie powinien mieć możliwości rejestracji. Pani ta ma jednak twardy dowód czyli cały proces weryfikacyjny przeszła. Jak mi mówiła właścicielka, że w wydziale komunikacji Pani ją tylko poinformowała o zastawie.
Czy jak np osoba (poprzedni właściciel spłacił dług samochód automatycznie staje sie pojazdem wolnym od wad prawnych ?)
Czy jeżeli nowa osoba jest właścicielem i normalnie go przerejestrowała oznacza to że na samochodzie nie ma już żadnego zastawu ?
Może ktoś z Państwa zna odpowiedz będę bardzo wdzięczny.
Może również ktoś wie gdzie można sprawdzić czy na pojeździe są jakieś wady prawne ?! Dziękuje bardzo za pomoc.

Prosze sprecyzować bo inną rzeczą jest zastaw sądowy lub skarbowy (skarbowy ma właśnie ZUS) a inną zupełnie zajęcie samochodu przez komornika i zrobienie tzw zastrzeżenia w Urzędzie Komunikacji. Zastaw jest formą zabezpieczenia należności np. kredytu czy niespłaconych podatków albo składek ZUS. Prowadzone są tzw. rejestry zastawów gdzie są umieszczane wpisy dotyczące zastawu. Jak aktualna właścicielka zarejestrowała pojazd skoro jest na nim ustanowiony zastaw ?

No właśnie dlatego moje pytanie. Nie wiem jak zarejestrowała i podobno już rok tym autem jeździ. Zastaw założył ZUS (czyli zastaw skarbowy). Poprzedni właściciel miał zaległości wobec tej instytucji.
Czy nie jest to tak że jak na samochodzie jest zastaw np. skarbowy, to nie można zarejestrować takiego pojazdu ?
A jaka jest różnica pomiędzy jednym i drugim zastawem ?
Może być tak że osoba spłaciła swoje zobowiązania do ZUSu w czasie rejestracji ?

Witam, miałem podobną sytuację. Pan spłącił zadłużenie, ale nie wystosował wniosku. Na samochodzie nie ma zadłużenia, ale zastaw nadal jest. Nie wiem co robić w takiej sytuacji ponieważ nie da się zlokalizować właściciela. Ma ktoś jakies pomysły może ?

No właśnie u mnie nie było by problemu jak bym wiedział, że osoba spłaciła zaległości w stosunku do ZUSu tam zastaw może sobie być wpisany, ale samochodu mi nie zabiorą. Chyba, ze źle rozumuje ?

Z tego co wiem bo miałem do czynienia ze sprzedanym na licytacji u komornika sądowego samochodem na którym był ustanowiony zastaw skarbowy ZUS to rzeczywiście urząd komunikacji nie chciał zarejestrować takiego pojazdu nowemu właścicielowi bez zgody ZUS, mimo iż nabycie rzeczy na licytacji u komornika odbywa się zawsze bez wad prawnych i ma charakter nabycia pierwotnego. W wypadku zbycia rzeczy zastawionej zastaw skarbowy jest skuteczny wobec każdego kolejnego właściciela rzeczy podobnie jak hipoteka ustanowiona na nieruchomości. Zastaw skarbowy wygasa:

•z mocy prawa z dniem wygaśnięcia zobowiązania podatkowego,

•z dniem wykreślenia wpisu z rejestru zastawów skarbowych,

•z dniem egzekucyjnej sprzedaży przedmiotu zastawu.

Rejestr zastawów prowadzi naczelnik urzędu skarbowego. Wydaje się że aktualny właściciel pojazdu powinien wystąpić o zaświadczenie do tegoż naczelnika o tym że zobowiązanie podatkowe poprzedniego właściciela pojazdu wygasło a zatem zastaw skarbowy ustanowiony na samochodzie również wygasł. Moim zdaniem nie ma przeszkód jeśli chodzi o zakup pojazdu bez takiego zaświadczenia ale trzeba się liczyć z ewentualną przyszłą odpowiedzialnością za długi pierwotnego właściciela pojazdu. Podobnie funkcjonuje sądowy zastaw rejestrowy.

Ostatnia edycja:
Powiem szczerze czy na aucie będzie zastaw czy nie dla mnie nie ma znaczenia. Cena jest naprawdę na tyle dobra, że nawet jak by mi zabrali to auto na licytacje to naprawdę bym nie płakał. Zadłużenie poprzedniego właściciela jak się dowiedziałem wynosiło 12tyś zł. Możliwe, że osoba ta poszła i "dogadała" się z ZUSem że będzie spłacać w ratach przez 15lat. Tylko pojawia się problem z tą rejestracją. Jak bym był w 100% pewny że mi go zarejestrują to bym go brał.
Czy jak właściciel dogadał się z ZUSem, zastaw jest nieważny ?

Witam! Ja mam podobny problem z tą różnicą że poprzedni właściciel nie powiedział mi o zastawie komorniczym a urząd komunikacji odmówił zarejestrowania pojazdu. Poprzedni właściciel twierdzi, że komornik zastawił auto w skutek postępowania egzekucyjnego za rzekomo niezapłacony mandat kiedyś tam, czy to wogóle możliwe:?: jeżeli tak wygląda sprawa to czy wogóle będzie można go kiedyś zarejstrować??? Proszę o odp.

Witam.
Mam podobną sytuację, tzn. kupiłem nieświadomie od oszusta auto z zastawem skarbowym.
Sprawa jest już na etapie postępowania przygotowawczego prowadzonego przez policje z art. 286 kk (przestępstwo oszustwa).
Moje pytanie dotyczy, czy podczas sądowego procesu karnego (z pozwem adhezyjnym) w tej sprawie (chyba prostej) jest mi (pokrzywdzonemu) koniecznie potrzebny prawnik w charakterze pełnomocnika czy wystarczy sam prokurator? Z zatrudnieniem prawnika wiążą się dodatkowe, wysokie koszta, takie jak w procesie cywilnym.

witam, ja również zakupiłam auto z zastawem skarbowym od oszusta przez komis mało iż nic mi nie powiedział o zastawie to jeszcze podpisał umowę kupna sprzedaży z komisem w uimowie napisane jest iż auto nie jest zastawione i w całości jest jego własnością i jest to podpisane przez właściciela oszusta,dodam jeszcze iż gdy dowiedziałam się o tym fakcie w wydziale komunikacji i na pyt. czy w ogóle można sprawdzić auto czy ma założony zastaw to pracownicy potwierdzili iż to nie jest możliwe by od US otrzymać taką informację... ręce opadają CO MAM ROBIĆ RATUJCIE :help:CZY TA UMOWA COŚ POMOŻE BŁAGAM O ODPOWIEDŹ I PODPOWIEDŹ CO ROBIĆ :wow: z góry bardzo dziękuję

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie.
Mój problem wygląda następująco: kupiłam samochód od firmy, po czym po kilku dniach - czyli kiedy auto już było moje - przyszło do tej firmy pismo, że został ustanowiony zastaw skarbowy (ZUS) na moim samochodzie. Co mogę w tej sytuacji zrobić, jak to rozwiązać? Czy taki zastaw na rzeczy nie będącej własnością dłużnika ma w ogóle skutki prawne czy też nie? Dodam tylko że auto bez żadnego problemu zarejestrowałam na siebie.
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Powrót