zastaw na rzeczach ruchomych najemcy

• Autor wątku Autor wątku dosiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dosiek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam problem z niepłacącym czynszu najemcą lokalu użytkowego. Zgodnie z poradą znajomego wręczyłem najemcy wypowiedzenie umowy najmu z dopisaną klauzulą : Dla zabezpieczenia czynszu oraz świadczeń, wynikających z umowy najmu, ustanawiam zastaw na rzeczach ruchomych najemcy wniesionych do przedmiotu najmu. Moje pytanie jest takie, jak to działa, czy forma jest odpowiednia i jakie kroki należy podjąć dalej?.Wypowiedzenie zostało podpisane przez najemcę wraz z datą otrzymania.

Zastaw na rzeczach najemcy wynika z mocy prawa 670kc. Co nie podlega zajęciu 829kpc i następne.
671kc stanowi, iż możesz skorzystać z samopomocy w celu przeszkodzenia najemcy w zabraniu rzeczy.
Jeżeli mimo wszystko najemca nie uiści czynszu to należy wystąpić do sądu z pozwem o zapłatę (nakaz zapłaty w uproszczonym) i następnie egzekwować z tychże przedmiotów lub z innego majątku najemcy.

Co to znaczy skorzystać z samopomocy w celu przeszkodzenia najemcy w zabraniu rzeczy? Czy widząc iż ktoś wynosi z lokalu wyposażenie to mogę na przykład wezwać Policję w celu przerwania tej czynności? Czy jeśli najemca zalega z czynszem od pażdziernika a okres wypowiedzenia kończy się z końcem grudnia to mam czekać ze złożeniem pozwu do końca grudnia,termin płatności określony jest w umowie na pierwszy dzień każdego miesiąca wynajmu. Wysłałem też najemcy wezwanie do zapłaty za październik za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. W każdym miesiącu wystawiam też fakturę VAT czy to ma jakieś znaczenie?

Nie potrafię Ci odpowiedzieć jak zareaguje Policja.
Jeżeli dojdzie do takiej sytuacji to będziesz musiał przekonać, ich do tego, iż przysługuje ci z mocy powyższego przepisu ustawowy zastaw na rzeczach najemcy.
Zresztą jeżeli kwota zaległości nie jest pokaźna to nie wiem czy warto zawracać sobie tym głowę, w szczególności jeżeli najemca ma inny majątek z którego da się przeprowadzić egzekucję.
Pozwem można z zasady dochodzić należności wymagalnych.
Do końca trwania najmu warto zaczekać choćby z tego względu, iż najemca może nie chcieć opuścić lokalu.

Powrót