zastawiony samochód

• Autor wątku Autor wątku miki3450
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miki3450

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
Prosze Was o porade. Jesli na umowie kupna-sprzedazy samochodu widnieje punkt:
"2. Sprzedający oświadcza, że opisany w ust. 1 powyżej samochód wolny jest od jakichkolwiek wad prawnych i obciążeń na rzecz osób trzecich oraz nie jest przedmiotem żadnego postępowania bądź zabezpieczenia."
i okazalo sie, ze auto jest zastawione , jest zapisane w Centralnym Rejestrze Zastawow e.t.c. , to czy poprzedni wlasciciel zobowiazany jest zwrocic pieniadze za auto?

Nie. W pierwszej kolejności zobowiązany jest do usunięcia wady prawnej w wyznaczonym terminie. Jeśli tego nie uczyni, można odstąpić od umowy.

Rozumiem ze ten termin wyznaczam ja. Przegladajac forum czytalem, ze na odstapienie od umowy jest 10 dni. Co jesli dowiem sie o "wadzie prawnej" np. dwa czy piec miesiecy po kupnie?

1.Tak , Ty wyznaczasz. Wg mnie nie powinien on być krótszy niż 14 dni.
2.Nie ma to znaczenia, ponieważ sprzedawca zapewniał o braku wady.

Czy takie odstapienie to droga pseudo-polubowna tzn. opierajaca sie o stosowny papier i zwrot pieniedzy bez udzialu instytucji czy ociera sie juz o sad?

Do sądu należy się udawać wtedy, kiedy zostały wyczerpane wszystkie inne możliwości porozumienia się stron.

Czyli rozwiazanie sprawy za porozumieniem stron - odstapienie od umowy wymaga tylko osobistego kontaktu miedzy stronami i stosownego papierka, nie potrzebne sa tu instytucje. Pozniej ew. sad. Na podstawie umowy kupna- sprzedazy zawierajacej punkt o wadach prawnych moge wrecz domagac sie odstapienia, a w sadzie nieuczciwy sprzedawca nie ma szans.

Dziekuje Ci za odpowiedzi :)

[cytat="miki3450"] Na podstawie umowy kupna- sprzedazy zawierajacej punkt o wadach prawnych moge wrecz domagac sie odstapienia, a w sadzie nieuczciwy sprzedawca nie ma szans.
[/cytat]Niezupełnie. Przeczytaj, proszę, jeszcze raz mój pierwszy post.

A tak, w pierwszej kolejnosci usuniecie wady prawnej, ale jesli to nie zostanie wykonane to czy to sie skonczy na odstapieniu czy w sadzie mam duze szanse na zakonczenie sprawy po mojej mysli. Czy i to stoi pod znakiem zapytania :what:

Przez usuniecie wady prawnej rozumiem splacenie dlugu/kredytu, a czy jest rowniez mozliwosc oddania pod zawtaw innej rzeczy i tym samym zwolnienie samochodu?

[cytat="miki3450"] Czy i to stoi pod znakiem zapytania :what:
[/cytat]Nie, myślę że to nie stoi pod znakiem zapytania.

Jeśli chcesz zachować auto, to jest jeszcze możliwość, że jego cena zostanie obniżona o całkowitą wartość długu. Chociaż to jest zbliżone do wersji ze spłatą. Przeniesienie zastawu raczej nie wchodzi w grę.

podsumowujac

zlikwidowanie wady ( w jakiejkolwiek formie ) -> odstapienie -> sad

szansa na zakonczenie sprawy po mojej mysli jest spora

Dzieki!

A co jesli w umowie nie ma stososownego paragrafu dotyczacego odpowiedzialnosci za wady prawne a okaze sie ze auto takowe ma? Np. zastaw?

Powrót