Zastępcza zgoda sądu na przeprowadzenie światłowodu przez drogę wewnętrzną – zmarły współwłaściciel posiadający 14/20 udziałów

• Autor wątku Autor wątku Flisek94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Flisek94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

mam dość nietypową sytuację i chciałbym zapytać, jakie byłoby najlepsze rozwiązanie prawne.

Wybudowałem dom na działce, do której dojazd zapewnia droga wewnętrzna stanowiąca współwłasność kilku osób. Posiadam 2/20 udziałów w tej drodze.

Chciałbym poprowadzić przez tę drogę przyłącze światłowodowe do mojego domu. Przeprowadzenie kabla nie wiązałoby się z istotną ingerencją w drogę – obecnie jest to w zasadzie niezagospodarowany teren, droga jest nieutwardzona / stanowi praktycznie „szczere pole”. Przyłącze nie pogorszyłoby sposobu korzystania z drogi przez pozostałych współwłaścicieli.

Na przeprowadzenie światłowodu uzyskałem już pisemne zgody pięciu pozostałych współwłaścicieli.

Problem dotyczy jednego współwłaściciela, który posiada 14/20 udziałów w drodze. Osoba ta zmarła (prawdopodobnie w 2024 r.), a ja nie znam jej spadkobierców i nie mam możliwości uzyskania od nich zgody. Nie wiem również, czy postępowanie spadkowe zostało przeprowadzone i kto formalnie odziedziczył udziały w drodze.

W związku z tym rozważam wystąpienie do sądu o zezwolenie na dokonanie czynności dotyczącej wspólnej nieruchomości pomimo braku zgody jednego ze współwłaścicieli, ewentualnie o ustanowienie odpowiedniej zgody zastępczej.

Moje pytania:

1. Czy w opisanej sytuacji właściwą drogą jest wystąpienie do sądu o zezwolenie na dokonanie czynności w trybie art. 199 k.c., czy należy zastosować inną podstawę prawną?
  2. Czy przeprowadzenie przyłącza światłowodowego przez wspólną drogę można uznać za czynność zwykłego zarządu, czy raczej za czynność przekraczającą zakres zwykłego zarządu?
  3. Czy fakt, że właściciel posiadający 14/20 udziałów zmarł, a jego spadkobiercy są nieznani, zmienia sposób postępowania?
  4. Czy w takiej sytuacji powinienem najpierw doprowadzić do ustalenia spadkobierców / stwierdzenia nabycia spadku, czy istnieje możliwość uzyskania zgody sądu bez wcześniejszego ustalania następcy prawnego?
  5. Czy znaczenie ma fakt, że 5 pozostałych współwłaścicieli wyraziło już pisemną zgodę, a osoba, której udział wynosi 14/20, nie jest obecnie możliwa do ustalenia jako strona z powodu śmierci?
  6. Jeżeli właściwy jest wniosek do sądu, to jaki dokładnie wniosek powinienem złożyć, do jakiego sądu i kto powinien być wskazany jako uczestnik postępowania?

Zależy mi przede wszystkim na legalnym i możliwie prostym rozwiązaniu, ponieważ bez zgody wszystkich współwłaścicieli operator światłowodowy nie chce wykonać przyłącza.

Będę wdzięczny za wskazanie właściwej podstawy prawnej i procedury.

Powrót