zastraszanie - zarzucanie plagiatu i inne

• Autor wątku Autor wątku tomasz_zyskowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasz_zyskowski

Użytkownik
Odpowiedzi
199
Witam

Jestem adminem Ełckiego serwisu internetowego wirtualnyelk.pl - Serwis miasta Ełk i regionu, wirtualny przewodnik po Mazurach
moj serwis jest bardzo świeżym projektem.
Ostatnio otrzymuje różne dziwne uwagi od konkurencji , ale dzisiejsza uwaga od konkurencyjnego serwisu elk24.pl mnie poprostu rozbroila

człowiek admin głowny elk24.pl napisał do mnie tak:

Witam! Od pewnego czasu osoba z wiadomego dla nas adresu IP bezprawnie reklamuje "wirtualnyelk.pl" na łamach forum Elk24.pl (forum pod artykułami i na forum głównym). W regulaminie forum wyraźnie jest napisane: "6. Niedopuszczalne jest również umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Elk24.pl przekazów reklamowych". Ponadto wasz serwis w wielu przypadkach jest dokładną XERO-kopią portalu Elk24.pl (co przedstawiają screeny waszego serwisu zrobione przez naszego administratora jako dowód rzeczowy). W dużej mierze wasz serwis łamie wszelkiego rodzaju zasady medialne i aspekty prawne. Krótko mówiąc, ten serwis nie powinien w ogóle istnieć! A jeśli ktoś się już zabiera za tego typu przedsięwzięcie, to najpierw powinien sobie o tym poczytać. Jeśli do końca tygodnia z waszego serwisu nie zniknie plagiat, który czerpiecie z portalu Elk24.pl i nie zaprzestaniecie naruszania punktu 6 regulaminu Forum Elk24.pl, będziemy zmuszeni przekazać sprawę odpowiednim organom ścigania. Pozdrawiam - Piotr Ruchlewicz - Redaktor naczelny Elk24.pl

Śmieszy mnie stwierdzenie że mój serwis wirtualnyelk.pl - Serwis miasta Ełk i regionu, wirtualny przewodnik po Mazurach jest plagiatem Elk24.pl | Regionalny portal informacyjny. W życiu nie dążyłem do tego aby mój serwis był choć trochę podobny do tego serwisu elk24.pl , który jest ohydny i pozbawiony życia. Jestem pewien ze temu Panu gul skacze na widok ze mój 4 miesięcy serwis prężnie się rozwija i żyje. A jego jest umarły.

Czy jego zarzut jest słuszny , zobaczcie proszę sami. wirtualnyelk.pl - Serwis miasta Ełk i regionu, wirtualny przewodnik po Mazurach i Elk24.pl | Regionalny portal informacyjny

co do reklamowania mojego serwisu na ich forum to napisałem jeden post do toczacej się tam dyskusji - post był na temat i podałem linka do mojego forum.
Wyjaśniam: Użytkownik na forum elk24.pl zarzucał Ratuszowi to i tamto, zadawał pytania. Ja odpowiedziałem tam, że na tym forum elk24.pl nikt nie udzieli mu odpowiedzi, ale może zadać pytania na moim forum w dziale " pytanie do prezydenta" i ma szanse że jego pytanie zostanie zadane przez naszego reportera Panu prezydentowi . Podałem jeszcze jak wspomniałem linka do mojego forum , do konkretnej dyskusji na temat.
po za tym nie akceptowałem żadnego z ich regulaminu, nawet na oczy nie widziałem, ale teraz przyjrzałem się, faktycznie jakiś jest regulamin na dole strony , pisane małymi literkami.

Czy mogę potraktować jego pismo jako próba zastraszenia ?
to już kolejne pismo od tego Pana , i szczerze mam juz dość takiego zastraszania mnie i próby zamknięcia mojego serwisu :(

proszę pomóżcie

Proszę admina o przeniesienie dyskusji we właściwe miejsce, nie wiedziałem gdzie napisać, mam nadzieję że trafiłem dobrze z tym tematem tutaj

pozdrawiam
Tomek

Generalnie, z jedynie pobieżnej analizy:
1. Pisząc na forum elk24.pl złamałeś jego regulamin (w tym admin ma nieco racji)
2. Zarzucając Ci plagiat powinien wskazać treści, które uważa za przkopiowane.
3. Jeżeli zarzut plagiatu tyczy artykułów to niech się szanowny admin dobrze zastanowi gdyż korzystacie z tego samego źródła (elk.pl) i jeżeli w copyrighcie strony elk.pl jest zakaz rozpowszechniania informacji bez zgody to on sam może plagiatować ( Choć raczej w jego mniemaniu - oboje podajecie źródło :D).

Polecam też lekturę definicji plagiatu

Powrót