Zastrzeżenie loga oraz nazwy

• Autor wątku Autor wątku Ursus451
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ursus451

Ursus451

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Jestem twórcą portalu, który zrzesza miłośników zabytków.

Stworzyłem go już blisko 4 lata temu i nadałem mu wtedy pewną nazwę, która mimo, że prosta - jest dość łatwo kojarzona i "chwytliwa".

Po jakimś czasie stworzyłem też logotyp dla naszego portalu.

Jak mogę zastrzec logo mojego autorstwa, aby nikt nie mógł go sobie przywłaszczyć?

Czy tak samo mogę postąpić z nazwą? Niestety powstało już jedno stowarzyszenie które zostało nazwane tą samą nazwą, bez chociażby mojej zgody :(

Czy powyższe czynności prawne są trudne i kosztowne?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam wszystkich kolekcjonerów !

Paweł

Ursus451 napisał:
Jak mogę zastrzec logo mojego autorstwa, aby nikt nie mógł go sobie przywłaszczyć?

Czy tak samo mogę postąpić z nazwą?

Wykonane przez ciebie logo (grafika) stanowi zapewne utwór w świetle USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' - Art.1. - czyli ma twórczy i indywidualny charakter - a więc tym samym posiada z mocy ustawy ochronę prawno - autorską, a Ty tym samym posiadasz wszystkie prawa autorskie do tego logo (grafiki), więc nikt bez Twojej zgody nie ma prawa z niej korzystać (chyba, że wykorzystując prawo do cytatu http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html). Podstawa - Art.17. przytoczonej ustawy. Ochrona jet z mocy prawa, więc nigdzie się tego faktu nie rejestruje.

Jeśli zaś chodzi o nazwę i logo (zarówno jako nazwa i znak graficzny) to aby posiadać wyłączność na jego używanie (pomijając kwestie praw autorskich do grafiki) to można je zastrzec jako zarejestrowane znaki towarowe w Urzędzie Patentowym. Więcej informacji na stronach Urzędu i w USTAWIE z dnia 30 czerwca 2000 r. 'Prawo własności przemysłowej'. Czy mógłbyś zastrzec nazwę w tej sytuacji - prawdopodobnie tak, musiałbyś się zgłosić do Rzecznika patentowego, który prowadzi rejestracje.

Dziękuję za informację.

A czy jest jakaś szansa, żeby od tego klubu/stowarzyszenia, który moją nazwę bez zgody przywłaszczył, wymagać jej zmiany?

Nazwa jest praktycznie identyczna, jedynie wzbogacono ją w "-" na środku dwóch członów, przy czym w moim oryginale pisze się ją łącznie.

przy braku zastrzeżenia Twojej nazwy to trudne, o ile niewykonalne w praktyce. Można by się tu chyba tylko powoływać na czyn zabronionej konkurencji w zakresie wprowadzania klientów w błąd co do tożsamości przedsiębiorstwa na podstawie USTAWY z dnia 16 kwietnia 1993 r. 'o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji' - ale trzeba by mieć na początek działalność... a tu zdaje się jest w ogóle non-profit...

Chyba jedyne realne to zastrzeżenie nazwy...

Dziękuję.

W tym momencie trochę żałuję, że nie starałem się dowiedzieć wcześniej czegoś na podstawie procedury rejestracji nazwy, bo możnaby uniknąć tej sytuacji.

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam!

Powrót