Zastrzeżenie praw autorkich grafiki 3d do gry...

• Autor wątku Autor wątku sender
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sender

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Chodzi mi o to jak mam zastrzec prawa autorskie dla grafiki 3d do gry ponieważ tworzę grę z programistą. Ja robię całą mapę w 3d a on programuje i niedługo będę mu musiał dać całą mapę gry i chodzi mi o to żeby mi jej nie ukradł. Bo potem nic się nie będzie odzywać i sam sprzeda grę a jak będę miał zastrzeżone prawa autorskie to nie ukradnie mi mojej grafiki. Bo jak nie zastrzegę to jak mu udowodnię że to jest moje?

Chciałbym wiedzieć ile kosztuje taka usługa, czy raczej jest za darmo i jak to zrobić. Bo tu chodzi o duże sumy jakieś 10000zł a tyle nie chcę stracić:mad:

sender napisał:
...Ja robię całą mapę w 3d a on programuje i niedługo będę mu musiał dać całą mapę gry i chodzi mi o to żeby mi jej nie ukradł. Bo potem nic się nie będzie odzywać i sam sprzeda grę a jak będę miał zastrzeżone prawa autorskie to nie ukradnie mi mojej grafiki.
Najlepsze i najskuteczniejsze rozwiązanie - zmienić wspólnika...
Bo jak nie zastrzegę to jak mu udowodnię że to jest moje?
z mocy USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" tworząc swoje mapy stajesz się automatycznie WŁAŚCICIELEM wszystkich praw autorskich do nich - więc nic mu nie musisz udowadniać - to on w razie czego musiałby udowodnić, ze jest autorem grafik. Nie ma realnie instytucji, gdzie można zastrzec swoje autorstwo. Zarchiwizuj etapy pośrednie (pośrednie pliki źródłowe) swojej pracy - w razie czego będziesz miał dowód w sądzie, praktycznie nie do podważenia... Jeśli dysponujesz kwalifikowanym podpisem elektronicznym - opatrz je nim.

W jakiej formie prowadzicie współpracę w tej chwili oraz w jakiej planujecie, kiedy chcecie sprzedawać grę? Kto będzie firmował grę - wy, jako współautorzy, jedna osoba, jakaś firma (przedsiębiorstwo, wydawnictwo, producent)?

Powrót