X
xetih
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Od 14 tyg.ciązy jestem na L4 z powodu miękkiej skracającej się i otwierającej szyjki. 27 maja mija mi 182 dni L4 więc wyliczyłam sobie że dokumenty do ZUS-u powinnam złożyć mniej więcej do połowy kwietnia (6 tygodni). Dzisiaj poprosiłam moją gin o wystawienie mi zaświadczenia N-9 a ona odmówiła mówiąc że to stanowczo za wcześnie że do 27 maja może dużo się stać (mogę urodzić lub stan poprawi się na tyle że będę mogła wrócić do pracy co przy tym "schorzeniu" jest raczej nierealne) powiedziała mi że takie zaświadczenie może mi wystawić w połowie a najwcześniej na początku maja.
W związku z tym mam kilka pytań.
1 Czy jest możliwość aby ZUS przyjął sam wniosek a to zaświadczenie doniosę później?
2 Czy jeśli złożę dokumenty w ZUS-ie dopiero w połowie maja to jest szansa że ZUS przyzna mi to świadczenie?
3 Czy lekarz miał prawo odmówić mi wystawienia zaświadczenia.
Chciałabym dodać że termin porodu mam na 13 czerwca więc to jest 17 dni po przekroczeniu 182 dni L4. Wiem że do dwóch tygodni przed terminem mogę wziąć urlop macierzyński ale chciałabym tego uniknąć bo po macierzyńskim wracam do pracy więc każdy tydzień spędzony z dzieckiem jest dla mnie ważny. Jeśli nie będę miała innego wyjścia to wezmę 14 dni macierzyńskiego ale zostają jeszcze trzy dni.
Bardzo proszę o odpowiedzi i radę co robić w tej sytuacji. Z góry dziękuję.
W związku z tym mam kilka pytań.
1 Czy jest możliwość aby ZUS przyjął sam wniosek a to zaświadczenie doniosę później?
2 Czy jeśli złożę dokumenty w ZUS-ie dopiero w połowie maja to jest szansa że ZUS przyzna mi to świadczenie?
3 Czy lekarz miał prawo odmówić mi wystawienia zaświadczenia.
Chciałabym dodać że termin porodu mam na 13 czerwca więc to jest 17 dni po przekroczeniu 182 dni L4. Wiem że do dwóch tygodni przed terminem mogę wziąć urlop macierzyński ale chciałabym tego uniknąć bo po macierzyńskim wracam do pracy więc każdy tydzień spędzony z dzieckiem jest dla mnie ważny. Jeśli nie będę miała innego wyjścia to wezmę 14 dni macierzyńskiego ale zostają jeszcze trzy dni.
Bardzo proszę o odpowiedzi i radę co robić w tej sytuacji. Z góry dziękuję.