Zaswiadczenie lekarskie w ciąży

• Autor wątku Autor wątku Alaaaa-
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alaaaa-

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Jestem w 5 tyg w ciąży dostałam od lekarza zaswiadczenie lekarskie dla pracodawcy,że jestem w ciąży. Moje pytanie jest takie czy może mnie pracodawca zwolnić gdy mu je przekażę
? Umowę mam na czas określony do 2022r.
Dziękuję za odpowiedzi.

ogólnie to ja bym nie mówiła pracodawcy o ciąży na tak wczesnym etapie.. bez sensu.
dając takie zaświadczenie no nie może Cię niby zwolnić, te zaświadczenie chroni.
bo ogólnie kobiety nie można zwolnić jeśli ukończyła 3miesiac ciąży. ale te zaświadczenie chroni no.
nie boisz się tak wcześnie informować?

Obawiam się, że może zwolnic dlatego wolałam zapytać. To nie rozumiem po co w takim razie wystawiają takie zaświadczenie skoro żadnej ochrony by nie było dla kobiety w ciąży. Tylko od 3 miesiąca dopiero. Trochę to bez sensu. A czytałam na necie,że właśnie od pierwszych dni ciąży już kobieta jest chroniona i nie można zwolnić, więc już sama nie wiem co jest prawdą.

tak jak napisałam, jeśli nie masz tego zaświadczenia jesteś chroniona od ukończenia 3 miesiąca. jeśli masz zaświadczenie to już nic ci nie zrobią no

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Aha ok super. Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
I musi mnie dać na inne stanowisko w pracy jakieś lżejsze rozumiem? A u nas takiego niestety nie ma idzie się nadźwigac i wąchać smrody w pracy ciekawe co zrobi w takiej sytuacji.

nowapracownica napisał:
ogólnie kobiety nie można zwolnić jeśli ukończyła 3miesiac ciąży
Proszę nie wprowadzać w błąd.
Alaaaa- napisał:
od pierwszych dni ciąży już kobieta jest chroniona i nie można zwolnić,
Masz rację. W okresie ochronnym pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę.
Alaaaa- napisał:
ciekawe co zrobi w takiej sytuacji.
To jego problem - powinien przenieść na inne stanowisko lub zwolnić ze świadczenia pracy.

Powrót