Zaświadczenie o dochodach - Bank

• Autor wątku Autor wątku tezetwu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tezetwu

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Witam, otrzymałem z banku informację, że muszę złożyć zaświadczenie o źródle pochodzenia środków. Źródłem moich dochodów jest częściowo najem. Wypełniając formularz dostępny na stronie banku, wymagane jest podanie nr ksiąg wieczystych. Czy bank może ode mnie wymagać, aż tak szczegółowych źródeł dochodu na moim koncie i po co im te nr ksiąg wieczystych? Nie wystarczą im informacje z PIT-u? Bank twierdzi, iż jeśli nie wypełnię w/w formularzu zablokuje moje konto. Będę wdzięczny za wyjaśnienie zaistniałej sytuacji

tezetwu napisał:
Czy bank może ode mnie wymagać, aż tak szczegółowych źródeł dochodu

Prawo tego nie zabrania. Co nie jest zabronione jest dozwolone.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

tezetwu napisał:
po co im te nr ksiąg wieczystych?
Żądanie numerów wygląda na nadużycie z przekroczeniem prawa do prywatności - można skontaktować się z Rzecznikiem Finansowym. Co na ten temat mówi umowa o prowadzenie rachunku?

Dziękuję za odpowiedzi. Czy mają prawo zablokować mi konto jeśli nie podam im tych danych? Bo tym, że tak powiem straszą.

Jeśli Bank będzie chciał Ci zablokować konto to je zablokuje i nic z tym nie zrobisz. Przysługuje Ci od decyzji skarga jak już miałeś wspomniane w #3. Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie czy decyzja Banku wynika z umowy ? Masz do niej dostęp?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót