Zaświadczenie o niekaralności

• Autor wątku Autor wątku adrianek81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrianek81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
w zeszłym roku zostałem oskarzony o 3-krotne wyłudzenie przejazdu środkami komunikacji miejskiej, dobrowolnie poddałem się karze grzywny w wysokości 300zł. W czym problem - staram się o pracę i potrzebuje zaświadczenie o niekaralności i teraz czy w/w "wyrok" będzie odnotowany w tymże zaświadczeniu ?? A drugie pytanie juz z czystej ciekawości - czy jak będzie odnotowany to mogę mieć problemy ze znalezieniem pracy ?? Dodam że ubiegam sie o stanowisko kasjera w Komforcie.

Z góry dziekuje za odpowiedź.

Raczej będzie to na takim zaświadczeniu. A jeśli ubiega się Pan o stanowisko kasjera w komforcie i nie poproszą o takie zaświadczenie, to ma Pan szansę na pracę, ale jeśli będzie Pan musiał dostarczyć zaświadczenie, to będzie to odnotowane. Może Pan spróbować. Takie zaśw. kosztuje 50zł i zobaczy Pan czy jest to na nim czy nie

no własnie zażadali w komforcie takiego zaswiadczenia , dzis byłem złozyc podanie o wydanie takiego zaswiadczenia w czwartek mam sie zgłosic po odbiór ale mam jeszcze jedno pytanie :

[lexUSTAWA
z dnia 24 maja 2000 r.
o Krajowym Rejestrze Karnym.

Rozdział 1

Przepisy ogólne

Art. 1. 1. Tworzy się Krajowy Rejestr Karny, zwany dalej „Rejestrem”.
2. W Rejestrze gromadzi się dane o osobach:
1) prawomocnie skazanych za przestępstwa lub przestępstwa skarbowe,
2) przeciwko którym prawomocnie warunkowo umorzono postępowanie karne w sprawach o przestępstwa lub przestępstwa skarbowe,
3) przeciwko którym prawomocnie umorzono postępowanie karne w sprawach o przestępstwa lub przestępstwa skarbowe na podstawie amnestii,
4) prawomocnie skazanych przez sądy państw obcych,
5) wobec których prawomocnie orzeczono środki zabezpieczające w sprawach o przestępstwa lub przestępstwa skarbowe,
6) nieletnich, wobec których prawomocnie orzeczono środki wychowawcze, poprawcze lub leczniczo-wychowawcze albo którym wymierzono karę na podstawie art. 13 lub art. 94 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich (Dz. U. Nr 35, poz. 228, z 1992 r. Nr 24, poz. 101, z 1995 r. Nr 89, poz. 443, z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 1999 r. Nr 83, poz. 931 i z 2000 r. Nr 12, poz. 136), zwanej dalej „ustawą o postępowaniu w sprawach nieletnich”,
7) prawomocnie skazanych za wykroczenia na karę aresztu,
8 ) poszukiwanych listem gończym,
9) tymczasowo aresztowanych,
10) nieletnich umieszczonych w schroniskach dla nieletnich.
3. W Rejestrze gromadzi się również dane o podmiotach zbiorowych, wobec których prawomocnie orzeczono karę pieniężną, przepadek, zakaz lub podanie wyroku do publicznej wiadomości, na podstawie ustawy z dnia 28 października 2002 r. o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary (Dz. U. Nr 197, poz. 1661 [/lex]

gdzieś wyczytałem ze wyłudzenie 3-krotnego przejazdu komunikacją to wykroczenie a pkt 7 tej ustawy mówi ze tylko osoby skazane na areszt za wykroczenie figuruja w krk, napisz jak mozesz czy dobrze rozumuję czy nie

Oczywiście że to wykroczenie, a te (z wyjątkiem skazania na karę aresztu) nie są odnotowywane w KRK. Jesteś niekarany i tak też będzie napisane w uzyskanym zaświadczeniu

Moze pan spac spokojne.Jest pan niekarany i dostanie pan zaswiadczenie o niekaralnosci.
Do Shakira24 nie wiem skad wzial/a pan/pani takie informacje ze bedzie to odnotowane w zaswiadczeniu.

Stąd, że znajoma była karana za wykroczenie i starając się o pracę w ochronie miała to na zaświadczeniu :)

Ostatnia edycja:
Powrót