Zaświadczenie o odbytym stażu

• Autor wątku Autor wątku guciofrex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

guciofrex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Mam małą prośbę o skomentowanie przedstawionej przeze mnie sprawy. Chcę porównać swoje stanowisko z moim.
W zeszłym roku dobywałem staż. W związku z tym, że nie było szansy na podjęcie pracy w urzędzie i tym, że otrzymałem ofertę wyjazdu za granicę do pracy, postanowiłem rozwiązać umowę stażową wcześniej niż przewidywała to umowa. W tym roku natknąłem się na ofertę pracy. W związku z tym wystąpiłem do PUP o wydanie zaświadczenia o odbytym stażu. Pracownice z PUP odmówiły mi wydania go, informując mnie o tym, że staż nie został mi zaliczony, ponieważ rozwiązałem go wcześniej. W związku z tym nie mogą wydać mi takiego zaświadczenia (mimo tego, że przez ponad pół roku sumiennie przyjeżdżałem do miejsca odbywania stażu i wykonywania powierzanych mi zadań).
Napiszcie mi co o tym sądzicie.
Wielkie dzięki.
Z poważaniem.
Robert

Pracownice PUP mają rację, nie ma podstaw aby wystawić zaświadczenie o odbytym stażu. Ponieważ staż przerwałeś, nie został on ukończony/odbyty, a tylko w przypadku pełnego zrealizowania programu stażu PUP wydaje zaświadczenie o odbyciu stażu. Zaświadczenie to bowiem wydawane jest wraz ze sprawozdaniem z przebiegu stażu, opinią pracodawcy, zawierającą informacje o zadaniach realizowanych przez bezrobotnego i umiejętnościach praktycznych pozyskanych w trakcie stażu oraz programem stażu (10. 2 Rozporządzenia MPiPS z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych).
Rozumiem natomiast, że zależy Ci na otrzymaniu dokumentu potwierdzającego uczestnictwo w programie stażu, tak? Poproś zatem PUP (radzę zrobić to na piśmie) o wydanie Ci zaświadczenia potwierdzającego Twój udział w programie zawierającego informacje o faktycznym okresie jego trwania, nazwie stanowiska i nazwie organizatora. Koniecznie napisz w jakim celu potrzebne jest Ci to zaświadczenie.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź. Ale co w przypadku, kiedy posiadam oba dokumenty, czyli sprawozdanie z przebiegu stażu oraz opinią pracodawcy (wydano mi oba te dokumenty, które zostały podbite przez Panie z PUP - były one podstawą do rozwiązania stażu)?
Z drugiej strony dlaczego miałbym tracić pół roku, kiedy normalnie przyjeżdżałem do urzędu i wykonywałem swoją pracę. Przecież PUP zostały stworzone by wpierać bezrobotnych w poszukiwaniu pracy. A skoro udało mi się znaleźć pracę to nie rozumiem dlaczego PUP robi mi z tego tytułu problemy.

Posiadanie obu dokumentów, a odbycie stażu (odbycie, nie odbywanie), to dwie osobne sprawy. Zaświadczenia o odbyciu stażu nie możesz otrzymać, ale nie widzę problemu, żeby PUP wydał Ci dokument potwierdzający jego odbywanie... z odpowiednią adnotacją o przerwaniu stażu przed czasem. Jeśli PUP jednak nie wyraża dobrej woli, to zwróć się do nich o to na piśmie, pamiętając, aby nie wnioskować o zaświadczenie o odbyciu stażu, ale o uczestnictwie w stażu.

Wielkie dzięki za pomoc!!!
Zrobiłem dokładnie jak pisałaś powyżej. Wcześniej jednak musiałem tłumaczyć pani z PUP, po co takie zaświadczenie jest mi potrzebne. Na koniec usłyszałem, abym złożył wniosek i jeżeli wyrazi na to zgodę pan dyrektor to wtedy zostanie mi ono wystawione.

Powrót