Zaświadczenie o płaceniu podatku rolnego

• Autor wątku Autor wątku barmaz63
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barmaz63

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

W 2002 roku zmarła moja mama która była właścicielką gospodarstwa rolnego,natomiast w 2012 roku założyłam sprawę sądową(mam 2 rodzeństwa) i gospodarstwo przeszło na mnie.Rodzeństwo spłaciłam. Przez okres 2002 - 2012 płaciłam normalnie podatek rolny,chociaż nakazy cały czas przychodziły na nie żyjącą już moją mamę. W 2009 roku nakazu zaczęły przychodzić już na mnie. W tamtym tygodniu chciałam pobrać zaświadczenie że po śmierci mamy aż do roku 2012(akt notarialny,gospodarstwo przepisane na mnie) płaciłam podatek rolny.Pani w podatkach powiedziała mi że nie wyda mi takiego zaświadczenia po nakaz podatkowy w latach 2002 - 2009 widniał na moją mamę. Co mam zrobić?
Trochę czytałam na ten temat.Zgodnie z ordynacją podatkową po śmierci właściciela gospodarstwa organ podatkowy(gmina) ma ustalić osobę która będzie płaciła podatek,jeżeli sama się nie zgłosi. W tym wypadku jest dziwne że nakazy cały czas przychodziły na moją mamę skoro już nie żyła. Czy organ podatkowy niedopełnił spoczywającego na nim wymogu? Czy można przyjąć że byłam posiadaczem samoistnym i płaciłam podatek. Skoro tak to dlaczego nie mogę uzyskać takiego zaświadczenia?

A do czego to zaświadczenie jest Ci potrzebne ?

Zaświadczenie jest potrzebne synowi w pracy celem zaliczenia stażu pracy w gospodarstwie. Jako że w tym okresie jak chodził do szkoły,moja mama nie żyła,ja prowadziłam gospodarstwo i odprowadzałam podatki,chociaż gospodarstwo nie było na mnie przepisane.Dopiero w 2012 roku po sprawie sądowej rozdziału majątku otrzymałam to gospodarstwo. Mój syn musi uzyskać zaświadczenie z gminy że to gospodarstwo faktycznie było przeze mnie prowadzone chociaż nie miałam jeszcze go przepisanego na siebie. Dlatego jednym z możliwych do udokumentowania dowodów jest brak zaległości w podatkach. Co dziwne gmina nie zmieniła nakazu podatkowego i dalej podatek przychodził na moją mamę. Z ordynacji podatkowej wynika że jak nie ma okreslonego spadkobiercy to gmina ma obowiązek zawieść pobieranie podatku i określić osobę która ma ten podatek płacić.A w mojej gminie wydawano nakaz na nieżyjącą osobę.

barmaz63 napisał:
Dlatego jednym z możliwych do udokumentowania dowodów jest brak zaległości w podatkach
To wystąp o zaświadczenie o niezaleganiu a nie ze płaciłaś

Powrót